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Q: PLEASE STATE YOUR NAME FOR THE RECORD. 1 

 2 

A: My name is Wanda G. Montano.   3 

 4 

Q: ARE YOU THE SAME WANDA G. MONTANO WHO FILED DIRECT 5 

TESTIMONY IN THIS DOCKET ON AUGUST 16, 2005 ON BEHALF OF 6 

US LEC OF TENNESSEE INC. D/B/A US LEC COMMUNICATIONS? 7 

 8 

A: Yes. 9 

 10 

Q: WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 11 

 12 

A: The purpose of my testimony is to respond to certain direct testimony propounded 13 

by BellSouth’s witnesses in this docket.  Specifically, I will address matters 14 

testified to by Kathy K. Blake and Pamela A. Tipton.   15 

 16 

Q: HOW DO YOU DIFFER WITH MS. BLAKE’S STATEMENTS ABOUT 17 

THE TRANSITION PERIOD? 18 

 19 

A: Ms. Blake states that “the CLECs apparently believe they are only required to 20 

submit orders before March 10, 2006 … and not complete other steps necessary to 21 

effectuate a smooth transition…” (Blake Direct Testimony (Issue 32), Page 20, 22 

Lines 4 - 7).   As I previously testified, US LEC is certainly willing to cooperate 23 



 3

with BellSouth and provide the necessary orders/conversion worksheets by the 1 

December date that BellSouth has proposed for submitting the initial conversion 2 

orders so long as BellSouth agrees that the pricing for the circuits does not 3 

“convert” until March 10, 2006.  BellSouth has been unwilling to make that 4 

agreement.  US LEC is concerned that BellSouth will attempt to change the 5 

pricing on the circuits as of the date the conversion spreadsheets are submitted, 6 

which is unacceptable to US LEC and contrary to the FCC’s rules, as I identified 7 

in my Direct Testimony and will discuss in this testimony. 8 

 9 

Q: WHAT PORTIONS OF MS. TIPTON’S TESTIMONY DO YOU WANT TO 10 

RESPOND? 11 

 12 

A: I wish to respond to Ms. Tipton’s testimony on the transition period process for 13 

high capacity loops and dedicated transport (Tipton Direct Testimony, (Issue 2), 14 

Page 5, Line 17 though Page 7, Line 3 and Page 9, Line 24 through Page 13, Line 15 

14), and the manner in which BellSouth applied the FCC’s definition of “business 16 

lines” to calculate the number of business lines in a wire center for the impairment 17 

analysis (Issue 4, Page 16, Line 4 through Page 18, Line 4 and Issue 5(b), Page 29 18 

Line 24 through Page 39, Line 21).  19 

 20 

Q: IN MS. TIPTON’S TESTIMONY ON BELLSOUTH’S TRANSITION 21 

PROPOSAL, MS. TIPTON DESCRIBES BELLSOUTH’S PROPOSAL 22 

THAT A CLEC SUBMIT SPREADSHEETS BY DECEMBER 9, 2005, TO 23 
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IDENTIFY THE LOOPS AND TRANSPORT THAT THE CLEC WILL BE 1 

CONVERTING OR DISCONNECTING IN NON-IMPAIRED WIRE 2 

CENTERS.  ALTHOUGH YOU DISCUSSED YOUR CONCERNS ABOUT 3 

THE PROPOSAL IN YOUR DIRECT TESTIMONY, CAN YOU BE MORE 4 

SPECIFIC AS TO WHY US LEC HAS BEEN RELUCTANT TO ACCEPT 5 

THE BELLSOUTH PROPOSAL? 6 

 7 

A: Yes, I can.  In our negotiations with BellSouth, we discussed the December 9th 8 

date and expressed our reluctance to agree to that date because we were given no 9 

assurances as to when BellSouth would deem the conversions to have been 10 

completed. Under BellSouth’s proposal, the increase of pricing for a circuit that 11 

was being converted from a UNE to special access (even though no physical 12 

change to the circuit would be made) would be as of the date of the conversion of 13 

the circuit to the alternate arrangement or as of March 11, 2006, whichever was 14 

earlier; for example the language in connection with DS1 and DS3 Loops is in 15 

Section 2.1.4.11.2 of Exhibit PAT-1, Attachment 2, Page 10. BellSouth gave us 16 

no assurances of when the conversions would be completed, i.e. whether the 17 

conversions would be completed prior to the end of the calendar year 2005 or at 18 

some unstated and potentially arbitrary date sometime in 2006.  Although the 19 

BellSouth proposal provides that “the Parties shall negotiate a project schedule for 20 

the Conversion” of the UNEs on the spreadsheet, no specifics of what was meant 21 

by this very vague proposal was provided to us by BellSouth at any time (an 22 

example of the language in connection with DS1 and DS3 loops is in Section 23 
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2.1.4.11 of Exhibit PAT-1, Attachment 2, Page 10).  From our perspective, it is to 1 

BellSouth’s economic benefit, and our economic disadvantage, to have the 2 

conversions completed prior to March 10, 2006. At no time during our 3 

discussions did BellSouth ever offer to permit US LEC to select the dates on 4 

which the conversions would occur.  Neither did BellSouth ever provide us any 5 

incentive to provide the spreadsheet earlier rather than later.  The only incentive 6 

provided was essentially a club over the head, i.e. if we failed to provide the 7 

spreadsheet by the date they demanded it, US LEC would be assessed additional 8 

charges for their “work” in identifying the circuits that would need to be 9 

converted.  For business reasons, we wanted to ensure that conversions to the 10 

higher pricing for special access for the embedded base UNEs did not occur 11 

during our 2005 fiscal year.  In addition, it is clear that the FCC envisioned and 12 

indeed ordered a transition period for the transition pricing through March 11, 13 

2006.   14 

 15 

Our initial counteroffer to BellSouth was that we would provide a spreadsheet to 16 

them as soon as practicable upon signing of the TRRO amendment to our 17 

Interconnection Agreements, so long as BellSouth would not deem the 18 

conversions completed until March 10, 2006.  Our offer was rejected, which 19 

increased our concerns that BellSouth would work the spreadsheets as quickly as 20 

possible to complete the conversions in advance of the expiration of the March 21 

11, 2005 - March 10, 2006 twelve month transition period.  Consequently, we 22 

then offered to submit our spreadsheet identifying the circuits to be converted or 23 
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disconnected to BellSouth by December 31, 2005.  This is a mere 22 days later 1 

than the proposal by BellSouth, and gave us some assurance that we would not be 2 

at risk of any price increase on the embedded base during the 2005 fiscal year. 3 

 4 

US LEC has no issue with submitting a spreadsheet or issuing orders prior to 5 

March 10, 2006.  Rather, our issue is that the UNE transition rate be made 6 

available on our embedded base facilities from March 11, 2005 until March 10, 7 

2006.   The plain meaning of Sections 51.319(a)(4) (iii), (a)(5)(iii), (e)(2)(ii)(C), 8 

and (e)(2)(iii)C)1 of the FCC’s Rules is that the network element that a CLEC is 9 

leasing from the ILEC at UNE rates as of March 11, 2005 remains available to the  10 

CLEC at the UNE transitional rate until March 10, 2006.  If the circuit is 11 

disconnected during the transition period, then, of course, the billing for the 12 

disconnected circuit would cease.  But until the transition period ends, if the 13 

CLEC has any network elements serving customers as of March 11, 2005, then 14 

the rate for those elements does not increase above the UNE transitional rate until 15 

March 11, 2006, whether that element is considered a UNE or special access 16 

facility.    Thus, US LEC believes that our embedded base of circuits in wire 17 

centers that are found to be non-impaired are entitled to the UNE Transitional 18 

Pricing until March 10, 2006.   I remain concerned as noted in other portions of 19 

                                                 
1 Generally each of these rules provide “[f]or a 12-month period beginning on the effective date of the 
Triennial Review Remand Order, any [DS1or DS3 Loop or DS1 or DS3 Dedicated Transport] UNE that a 
competitive LEC leases from the incumbent LEC as of that date, but which the incumbent LEC is no longer 
obligated to unbundle pursuant to [applicable FCC rule cite], shall be available for lease from the 
incumbent LEC [at the applicable UNE transition rate] and the effective date of the Triennial Review 
Remand Order for that [loop or transport] element. (emphasis added) 
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my testimony that wire centers have been designated as non-impaired that will 1 

subsequently be found to be impaired.   2 

 3 

I would also note that the FCC in the text of the TRRO distinguished between the 4 

transition process for loops and transport and the UNE-P.  In paragraphs 143  5 

(transport) and  196 (loops) of the TRRO, the FCC states: 6 

 7 

[carriers] have twelve months from the effective date of this Order 8 

to modify their interconnection agreements, including completing 9 

any change of law processes.  At the end of the twelve-month 10 

period, requesting carriers must transition all of their affected 11 

[UNEs] to alternative facilities or arrangements.   12 

 13 

I compare this language to the text of the order in connection with the transition 14 

of UNE-P, (TRRO, paragraph 216) which states: 15 

 16 

[c]ompetitive LECs must submit orders within twelve months to 17 

convert their embedded UNE-P customer base to UNE-L or 18 

another arrangement.  However, within that twelve-month period, 19 

incumbent LECs must continue to provide access to mass market 20 

unbundled local circuit switching at a rate of TELRIC plus one 21 

dollar for the competitive LEC to service those customers until the 22 

incumbent LEC successfully convert those customers to the new 23 

arrangement. 24 

 25 

I have searched the TRRO and find no similar discussion that supports 26 

BellSouth’s position that it may change the UNE transition rate on loops and 27 
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transport that are subject to transition prior to the end of the transition period.  1 

Consequently, if the FCC intended to modify the plain meaning of the cited 2 

transition period rules for loops and transports to permit an ILEC to increase the 3 

rate upon conversions, it certainly could have done so.   4 

 5 

Most likely the reason that the FCC distinguished between the conversion of UNE 6 

loops and dedicated transport from the conversion of UNE-P is that if a CLEC is 7 

going to convert its UNE loops and dedicated transport to an alternative service of 8 

the ILEC, the CLEC will choose to convert to special access.  Such conversion to 9 

special access generally does not require any physical rearrangement and the 10 

facilities do not “change”, whereas the UNE-P conversion may require a physical 11 

rearrangement to be accomplished, if, for example, the conversion is to a UNE-L.  12 

Additionally, as the conversion for a UNE loop or dedicated transport is more a 13 

“billing change” rather than a physical facility change, the billing change can be 14 

accomplished after March 11, 2006, with a true-up back to the date to account for 15 

the difference in pricing between the UNE transition rate and the higher special 16 

access rate. Such a true-up will ensure that both parties are protected in 17 

accordance with the TRRO.  BellSouth is made whole for the alternative 18 

arrangements effective as of March 11, 2006 and the CLEC is correctly billed the 19 

UNE transition rates through the end of the transition period.  Neither party thus 20 

is able to game the system and invoke any economic harm on the other.   21 

 22 
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Q: DO YOU HAVE ANY UNDERSTANDING OF THE DIFFERENCE 1 

BETWEEN THE WORK THAT BELLSOUTH MIGHT HAVE TO DO IF 2 

IT OBTAINED A LIST OF CIRCUITS FROM THE CLEC WHICH 3 

IDENTIFIES THE CIRCUITS THAT MUST BE CONVERTED AND IF 4 

BELLSOUTH CREATED THE LIST IDENTIFYING THE CIRCUIT? 5 

 6 

A: Yes, I believe I do.  Even if US LEC were to produce and submit a spreadsheet 7 

identifying all the UNEs that must be converted and/or disconnected, BellSouth 8 

will independently produce a list of circuits that it believes US LEC to have in a 9 

non-impaired wire center that must be converted or disconnected.  My 10 

understanding is that BellSouth, using this list, would compare its list to the US 11 

LEC list and would identify any discrepancies between the two lists and then the 12 

parties would discuss these discrepancies and resolve which list is correct. Thus, 13 

BellSouth will create a list of circuits whether US LEC provides a spreadsheet by 14 

December 9, 2006 or not. 15 

 16 
Q: DOES US LEC OBJECT TO CREATING SUCH A LIST AND WORKING 17 

WITH BELLSOUTH TO IDENTIFY DISCREPANCIES BETWEEN THE 18 

TWO LISTS? 19 

 20 
A: No, US LEC does not.  We would welcome the opportunity to work with 21 

BellSouth to identify the circuits and issue the orders needed for the conversions, 22 

provided we have contractual assurances from BellSouth that the conversions 23 

will not occur prior to the end of the FCC’s 12 month transition period.  In 24 
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addition, we have on several occasions advised BellSouth that we would not 1 

object to the physical conversion of the circuits prior to March 11, provided that 2 

the billing rates did not change until March 11, 2006.  BellSouth has consistently 3 

rejected this proposal. 4 

 5 

Q:  DO YOU AGREE WITH BELLSOUTH’S METHODOLOGY IN 6 

DETERMINING THE NUMBER OF BUSINESS LINES WITHIN A WIRE 7 

CENTER AS DESCRIBED IN MS. TIPTON’S TESTIMONY? 8 

 9 

A: No.  My primary disagreement with the methodology used by BellSouth is that 10 

BellSouth has significantly increased the number of business lines attributable to 11 

a wire center by multiplying each high capacity circuit by its maximum 12 

channelized capacity rather than (a) counting a UNE loop as one line regardless of 13 

the capacity, and / or (b) only including the activated channels of a high capacity 14 

facility provided by BellSouth that actually are providing voice switched access 15 

service to a business customer.  For example, for a T-1 UNE loop, BellSouth has 16 

multiplied each circuit by 24, and for DS-3 capacity circuits, the multiplier is 672, 17 

thus inflating the number of CLEC “business lines” considerably. Accordingly, 18 

under BellSouth’s calculations, a number of wire centers are considered “non-19 

impaired” when they should be deemed “impaired.”  These offices should be 20 

removed from the BellSouth Non-impaired Wire Center Lists. 21 

 22 

Q: COULD YOU EXPLAIN YOUR DISAGREEMENT IN MORE DETAIL?  23 
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 1 

A: Yes.  BellSouth has interpreted the last sentence of the “business line” definition 2 

in Section 51.5 of the FCC rules (set forth in Ms. Tipton’s testimony on Page 16, 3 

Lines 13 –28) to permit it to create the “potential” number of business lines that 4 

could be activated in a wire center, whether by BellSouth or a CLEC.  The FCC, 5 

in the text of the TRRO, does not support BellSouth’s reading as there is no 6 

discussion of any “grossing up” mechanism by which the ILECs could increase 7 

the ARMIS line information or the UNE loop numbers.  The FCC stated that its 8 

analysis was based on “ARMIS 43-08 business lines, plus business UNE-P, plus 9 

UNE loops,” a formula that is clearly additive. (TRRO, Paragraph 105).   There is 10 

no indication that the FCC expected anything but the “actual” line counts to be 11 

used.  The FCC, at Paragraph 105 of the TRRO, stated “by basing our definition 12 

in an ARMIS filing required of incumbent LECs, and adding UNE figures, which 13 

must also be reported, we can be confident in the accuracy of the threshold, and a 14 

simplified ability to obtain the necessary information.”  BellSouth’s methodology 15 

is not so straightforward as they would have this Commission believe, and 16 

requires review of data that is not filed with the FCC and is not available to the 17 

CLECs to verify.   Moreover, there is no indication in the TRRO that the FCC 18 

intended to inflate the business lines and, thereby, increase the number of wire 19 

centers that would be considered “non impaired.” 20 

 21 

Further, the plain meaning of the last sentence of the definition reflects guidance 22 

by the FCC of how the ILEC is to use the ARMIS data and calculate the sum of 23 
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“the ILEC business switched access lines” that would then be added to the “ sum 1 

of all the UNE loops connected to the wire center.” The last sentence in the 2 

subsection entitled “Business Lines” contained in Section 51.5 of the FCC’s rules 3 

states that  “business line tallies (1) shall include only (emphasis added) those 4 

access lines connecting end-user customers with incumbent LEC end-offices for 5 

switched services, (2) shall not include non-switched special access lines, (3) shall 6 

account for ISDN and other digital access lines by counting each 64 kbps-7 

equivalent as one line.” There is nothing within this last sentence, or indeed 8 

anywhere within the TRRO, that would indicate that the FCC was approving the 9 

“grossing up” of either the ILEC business switched access lines or high capacity 10 

UNE loops to each of their maximum capacity.   Moreover, the use of the phrase 11 

“sum of all UNE loops” rather than the “sum of all UNE loop capacity” also 12 

indicates that the FCC did not intend to increase the number of business lines in a 13 

wire center by the maximum capacity of a UNE loop. 14 

 15 

Further, the first sentence of the subsection entitled “Business Lines” contained in 16 

Section 51.5 of the FCC rules states that a “business line” is “an incumbent-17 

owned switched access line used to serve a business customer, whether by the 18 

incumbent LEC itself or by a competitive LEC that leases the line from the 19 

incumbent LEC.”  I don’t think that there is a disagreement between US LEC and 20 

BellSouth that a “UNE loop” is not within this definition of “business line.”  21 

Otherwise, there would be no reason for the FCC’s formula to have the ILECs do 22 

a mathematical calculation that (1) adds the “business lines” (as previously 23 



 13

defined) with (2) “UNE loops” to determine the number of business lines in a 1 

wire center, as set forth in the second sentence of the rule.  This simply represents 2 

the unilateral license that BellSouth has taken with the FCC’s language, and 3 

BellSouth’s methodology must be rejected. 4 

 5 

 6 

Q: DOES US LEC TYPICALLY UTILIZE ALL CHANNELS ON A T-1 LOOP 7 

FOR SWITCHED VOICE SERVICES TO BUSINESS CUSTOMERS? 8 

 9 

A: No, we do not.  Customers may purchase multiple T-1 facilities, which can be 10 

configured as 100% data access, 100% Internet access or 100% voice.  Customers 11 

may also combine data services, Internet access and voice business lines on each 12 

facility.  Smaller customers who purchase a single T-1 for service may combine 13 

all three services on the single circuit.  Thus, it is erroneous for BellSouth to 14 

assume that 100% of all facilities, both special access and UNE loops, are utilized 15 

100% as business switched access lines. 16 

 17 

Q: DOES THIS COMPLETE YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 18 

 19 

A: Yes. 20 
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