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RE: 2004-00427 – Cinergy Communications’ Motion Related to the 
Embedded Base 

 
Dear Ms. O’Donnell: 
 
 Cinergy Communications Company (“Cinergy”), by counsel, files this letter in response 
to BellSouth’s filing of June 28, 2005, in which it touted a Texas Public Utility Commission 
ruling of June 17, 2005,1 as support for its opposition to Cinergy’s Petition for Declaratory 
Ruling with regard to BellSouth’s continuing obligation to process new UNE-P orders for 
Cinergy’s embedded customer base during the transition period prescribed by the FCC in the 
TRRO. 
 
 It is somewhat puzzling that BellSouth would cite this ruling in support of its position 
that Section 251 UNE-P orders for new additions, moves, and changes for embedded base 
customers are prohibited by the TRRO.  The Texas Commission clearly does not subscribe to 
that interpretation.  As BellSouth admits, CLECs in Texas are permitted to submit, and the local 
RBOC is required to process, new UNE-P orders until October 1, 2005.   Thus, it is apparent that 
the Texas P.U.C. does not consider itself preempted from requiring embedded base customers to 
be eligible for new UNE-P lines beyond the effective date of the TRRO.   
 
 Moreover, like the FCC, the Texas P.U.C. recognizes that an extension of time in which 
moves, adds, and changes will be provided is necessary to “minimize customer impacts”  [Texas 

                                            
1 Arbitration of Non-Costing Issues for Successor Interconnection Agreements to the Texas 271 Agreement, 

Tex. P.U.C. Docket No. 28821 (June 17, 2005) (the “Texas P.U.C. Order”). 
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P.U.C. Order at 24].  That is precisely the reason that Cinergy has urged this Commission to 
issue its Order clarifying that BellSouth may not refuse new Section 251 UNE orders necessary 
to serve Cinergy’s embedded base customers.  The fact that the Texas P.U.C. has chosen to limit 
the transition period for embedded base customers in Texas has no bearing on whether this 
Commission should limit that transition period in Kentucky.   
 
 Moreover, even the October cutoff for new additions specified by the Texas P.U.C. does 
not affect a CLEC’s right in Texas to obtain moves or changes to UNE-P service for its 
embedded customer base:  The Texas P.U.C. explicitly specified that its October 1 cutoff for 
CLEC Section 251 UNE orders applies to customers for whom “new ports must be added.”  No 
“new port” is needed when a customer moves.  In addition, the Texas P.U.C. concluded that the 
embedded base is entitled to “new features” that may be “added or deleted upon request.”  
 
 Cinergy also notes that the Texas P.U.C. in the June 17 Order explicitly rejected SBC 
Texas’s proposal that, in the 271 Agreement, the term “lawful UNEs” be used to describe UNEs 
that must still be offered under Section 251 of the Act, finding that such nomenclature would 
imply that UNEs sought under other provisions of the FTA are somehow “illegal” [Texas P.U.C. 
Order at 17].  The P.U.C. then stated its intention to continue monitoring SBC Texas’s 
compliance with the Section 271 checklist [Texas P.U.C. Order at 26]. 
 
 Please acknowledge this filing by returning an electronic receipt from the Commission’s 
web portal for electronic filing. 
 
 
 
      Sincerely, 
 
      /s/ Deborah T. Eversole 
 
      Deborah T. Eversole 
      Counsel for Cinergy Communications Company 
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