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Q. PLEASE STATE YOUR NAME, YOUR POSITION WITH BELLSOUTH 7 

TELECOMMUNICATIONS, INC. (“BELLSOUTH”) AND YOUR BUSINESS 8 

ADDRESS. 9 

 10 

A. My name is Shelley W. Padgett.  I am employed by BellSouth as Manager – 11 

Regulatory and Policy Support in the Interconnection Services organization.  My 12 

business address is 675 West Peachtree Street, Atlanta, Georgia 30375. 13 

 14 

Q. ARE YOU THE SAME SHELLEY W. PADGETT THAT FILED DIRECT 15 

TESTIMONY IN THIS PROCEEDING ON MARCH 10, 2004? 16 

 17 

A. Yes.  18 

 19 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 20 

 21 

A. My rebuttal testimony addresses the direct testimony of CompSouth witness Gary 22 

Ball and portions of NewSouth Communications Corp. witness Jake Jennings’ 23 
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testimony.  Mr. Jennings’ testimony is, in large measure, a brochure for 1 

NewSouth and the only substantive issue he addresses is the transition period, 2 

which I will respond to herein.  A substantive response to the remainder of Mr. 3 

Jennings’ testimony is unnecessary because the testimony fails to address the 4 

issues that this Commission will need to address in this proceeding. 5 

 6 

Q. DO YOU HAVE ANY OVERALL COMMENTS CONCERNING MR. BALL’S 7 

DIRECT TESTIMONY? 8 

 9 

A. Yes, I do.  Mr. Ball’s testimony is not relevant to the identification of the 10 

customer locations and transport routes where CLECs are not impaired without 11 

unbundled access to high-capacity loops and transport, which is the goal of this 12 

proceeding.  Indeed, most of Mr. Ball’s testimony simply discusses the FCC’s 13 

Triennial Review Order (“TRO”), describing his interpretation of its policy 14 

objectives and applications.  As I described in my direct testimony however, the 15 

TRO is quite clear in specifying how the self-provisioning and wholesale triggers 16 

tests should be correctly applied, and most of Mr. Ball’s interpretations are 17 

substantially incorrect.  Furthermore, Mr. Ball erroneously states that the ILECs 18 

bear the burden of proof in this case (page 15), which is flatly contradicted by 19 

TRO, ¶ 92, in which the FCC states that “[w]e do not adopt a ‘burden of proof’ 20 

approach that places the onus on either incumbent LECS or competitors to prove 21 

or disprove the need for unbundling.” 22 

 23 
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Q. HOW IS YOUR TESTIMONY ORGANIZED? 1 

 2 

A. There are at least two primary areas of the TRO that Mr. Ball interprets 3 

incorrectly: the definition of a route and the definition of a customer location.  4 

Both Mr. Ball and Mr. Jennings address, albeit incorrectly, the transition period.  I 5 

will address each of these in turn. 6 

 7 

(1) The definition of a route  8 

 9 

Q. WHAT DOES MR. BALL SAY ABOUT THE DEFINITION OF A “ROUTE”? 10 

 11 

A.  Mr. Ball claims that, for a CLEC to count towards the transport triggers on a 12 

given route, the CLEC must provide service directly connecting the two central 13 

offices at each end of the route, stating that to support a trigger claim, the ILEC 14 

must produce evidence that “the CLEC self-provisions transport service (…) 15 

between the two wire centers and that each collocation arrangement in question is 16 

being used as an endpoint for a transport route at the specific capacity level 17 

between two wire centers.” (page 19 and 20) 18 

 19 

Q. IS THIS INTERPRETATION CORRECT? 20 

 21 

A. No. Mr. Ball’s interpretation of a transport route is puzzling, at best.  Mr. Ball 22 

apparently believes that even if a carrier can indirectly send traffic between two 23 
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ILEC central offices, this carrier does not count toward the triggers test for that 1 

route. Mr. Ball further argues that most CLEC networks are constructed such that 2 

collocation arrangements are used as a traffic aggregation point that can only 3 

route back to the CLEC’s switch and that the CLEC is incapable of routing traffic 4 

from its switch to the ILEC’s central office across those same facilities (pages 12-5 

13).   6 

 7 

However, as the FCC has explained, passing through an intermediate wire center 8 

or an intermediate switch – ILEC or CLEC – does not prevent the connection of 9 

two central offices to form a route. Rule 319(e) clearly provides that “a route is a 10 

transmission path between one of an incumbent LEC’s wire centers or switches 11 

and another of the incumbent LEC’s wire centers or switches.  A route between 12 

two points (e.g., wire center or switch “A” and wire center or switch “Z”) may 13 

pass through one or more intermediate wire centers or switches (e.g., wire center 14 

or switch “X”).  Transmission paths between identical end points (e.g., wire 15 

center or switch “A” and wire center or switch “Z”) are the same route, 16 

irrespective of whether they pass through the same intermediate wire centers or 17 

switches, if any.”  18 

 19 

Q.  WHAT SHOULD BE ASSUMED ABOUT CLECS’ ABILITY TO PROVIDE 20 

TRANSPORT BETWEEN ILEC WIRE CENTERS? 21 

 22 
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A. As explained by Mr. Gray in his direct testimony (page 9, line 6 through page 7, 1 

line 6), it is reasonable to assume that a carrier has a “route” between any pair of 2 

incumbent LEC wire centers in the same LATA where it has operational 3 

collocation arrangements.  Indeed, MCI admitted in its response to BellSouth’s 4 

discovery requests that it could connect any “on-net” collocation to any other 5 

collocation.  Specifically, MCI’s response states, “MCI has provided BellSouth 6 

with a list of its ‘on-net’ collocations.  This list identifies the BellSouth wire 7 

center buildings that are physically on the network owned by MCI.  Once traffic 8 

is delivered to MCI at any of its on-net collocation sites it can be delivered to any 9 

other MCI on-net collocation locations without leaving MCI’s network.” (See 10 

Discovery Responses of MCI filed December 15, 2003)  In short, it is logical and 11 

reasonable to assume that a carrier’s network within a LATA is fully 12 

interconnected.   13 

 14 

Q.  ARE THERE ANY OTHER PROBLEMS WITH MR. BALL’S DEFINITION? 15 

 16 

A. Yes. Mr. Ball claims the FCC requires that a CLEC must be “providing transport 17 

service between the two ILEC wire centers” for a route to be counted (page 20, 18 

lines 2-5).  19 

 20 

Q. WHY IS THIS INCORRECT? 21 

 22 
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A. The FCC’s rules do not require that for a CLEC to qualify for the triggers it has to 1 

currently provide service between the two ILEC central offices at the ends of the 2 

route, but only that the “competing provider has deployed its own transport 3 

facilities and is operationally ready to use those transport facilities to provide 4 

dedicated (…) transport along the particular route” ((47 C.F.R. 5 

§51.319(e)(2)(i)(A)(1)).  Therefore, the statements made in Mr. Ball’s testimony 6 

regarding the need to show evidence that a CLEC is “providing service between 7 

the two ILEC wire centers” are inconsistent with the TRO and should be 8 

disregarded by this Commission.   9 

 10 

As stated in the FCC’s rules, the qualifying condition is that the CLEC has to be 11 

“operationally ready” to use those facilities to provide transport along the specific 12 

route, which a CLEC clearly is when it has operational fiber-based collocation 13 

arrangements at both ILEC central offices.  Establishing a connection between 14 

two operationally ready collocations via a switch or hub typically requires only a 15 

software-based configuration of a circuit.  Thus, even if a CLEC does not 16 

ordinarily use its interoffice facilities to provide transport between ILEC central 17 

offices, this fact is irrelevant for the proceeding since they are operationally ready 18 

to do so. 19 

 20 

Q. MR. BALL STATES ON PAGE 17 OF HIS TESTIMONY THAT THE 21 

PRESENCE OF OCN EQUIPMENT IN A BUILDING OR ON A ROUTE IS 22 
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NOT INDICATIVE OF WHETHER ANOTHER CARRIER CAN 1 

ECONOMICALLY PROVIDE DS3S SERVICES.  DO YOU AGREE? 2 

 3 

A. No.  OCn facilities indicate that a carrier can, and most likely is, providing or 4 

capable of providing DS3 services to a building or along a route.  The FCC 5 

recognized that carriers don’t deploy stand-alone DS3s when it stated, “When 6 

competitive LECs self-deploy fiber, they predominantly do so at the OCn-level.” 7 

¶298  The FCC found that there were economic barriers to deploying stand-alone 8 

DS3 facilities, yet found that significant competition exists in some locations and 9 

established the triggers specifically to identify these locations.  “Despite the 10 

economic barriers that a competitive LEC faces in deploying single DS3 loops, 11 

the record indicates that some carriers have been able to overcome these barriers 12 

when providing multiple DS3s to a specific customer location.”  ¶321 Clearly, the 13 

FCC included facilities that carry multiple DS3s – OCn facilities – in determining 14 

that some carriers have overcome barriers to entry.   15 

 16 

Further, the FCC’s discussion of the rationale behind the triggers clearly includes 17 

DS3s that are channelized on an OCn facility.  Paragraph 298 states, “evidence of 18 

self-deployment [of DS3s] …is directly related to location-specific criteria”.  The 19 

footnote attached to this sentence (Note 860) explains these location-specific 20 

criteria.  It says, “[W]hen customer demand is projected as several DS3s or 21 

optical level capacity a self-build decision is made…[There is] some evidence 22 

that DS3 loop service may be available from alternative providers…in some 23 
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buildings where competitive capacity to the building has already been provisioned 1 

at the OCn level.” 2 

 3 

 (2) The definition of a customer location 4 

.  5 

Q. HOW DOES MR. BALL DEFINE A “CUSTOMER LOCATION”? 6 

 7 

A. Mr. Ball claims in his testimony that in multi-tenant building, the customer 8 

location is defined as the tenant unit rather than the building (page 19).  The 9 

implication of this assertion is that meeting the self-provisioning trigger for loops 10 

would require an individual end user to be served by two or more competing 11 

providers in order for the trigger to apply, and, even then, the unbundling relief 12 

would only apply to the facilities serving that particular end user. 13 

 14 

Q.  IS MR. BALL’S INTERPRETATION CORRECT? 15 

 16 

A. No. Mr. Ball’s interpretation is contrary to the rules, which distinguish between 17 

“customer locations” and “individual unit[s] within that location”.  47 C.F.R. § 18 

51.319(a)(4)(ii), (5)(i)(B).  This distinction indicates that a customer location is a 19 

building, not an individual unit or suite in a multi-unit building.  20 

 21 

Indeed, based on their discovery responses, the CLECs in Florida agree. The 22 

Commission’s discovery specifically asked the CLECs to identify the “customer 23 
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locations” to which they have deployed loop facilities and, in response, the 1 

CLECs provided the addresses of specific buildings.  2 

 3 

Further, Mr. Ball contradicts his own position when he says on page 18 that “the 4 

loop must permit the CLEC to access all units within a customer location, such as 5 

all tenants in a multi-tenant building,” indicating that the “customer location” is 6 

the building rather than the tenant unit. 7 

 8 

 (3) The transition period 9 

 10 

Q. SHOULD THE COMMISSION ADDRESS THE TRANSITION PERIOD IN 11 

ANOTHER PROCEEDING FOLLOWING THIS PROCEEDING AS MR. 12 

BALL AND MR. JENNINGS SUGGEST? 13 

 14 

A. No.  Any transition period should be addressed in this proceeding.  It would make 15 

little sense to expend additional time and resources at a later time and further 16 

delay opening the market on routes or to locations for which the Commission has 17 

already found that competing carriers are not impaired. 18 

 19 

Q. MR. BALL RECOMMENDS THAT THIS COMMISSION INSTITUTE A 20 

MUTLI-TIERED TRANSITION PROCESS.  (PAGES 38-39).  PLEASE 21 

RESPOND. 22 

 23 
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A. Mr. Ball’s plan apparently relies upon the switching and line sharing plans 1 

established by the FCC.  Without commenting on the merits of such plans, I 2 

disagree with Mr. Ball’s reliance.  This Commission may determine that CLECs 3 

are not impaired in competing along specific routes or to specific customer 4 

locations, not an entire market.  There is absolutely no reason for a phased in 5 

approach. 6 

 7 

Q. MR. BALL CLAIMS THAT PARAGRAPH 584 OF THE TRO MANDATES 8 

THAT COMPETING CARRIERS MAY CONTINUE TO HAVE ACCESS TO 9 

COMBINATIONS OF LOOP AND TRANSPORT EVEN IF ONE OF THE 10 

ELEMENTS OF A PARTICULAR COMBINATION HAS BEEN DELISTED.  11 

(PAGE 37).  PLEASE RESPOND. 12 

 13 

A. Mr. Ball has inaccurately interpreted the FCC’s intentions.  Paragraph 584 was 14 

modified in the FCC’s Errata, released September 17, 2003, to remove any 15 

reference to network elements made available to competing carriers pursuant to 16 

Section 271 of the Telecommunications Act of 1996 (the Act).  In note 1990, the 17 

FCC explicitly stated its intentions with regard to such network elements.  It 18 

states, “[w]e decline to require BOCs, pursuant to section 271, to combine 19 

network elements that no longer are required to be unbundled under section 251.  20 

Unlike section 251(c)(3), items 4-6 and 10 of section 271’s competitive checklist 21 

contain no mention of ‘combining’ and, as noted above, do not refer back to the 22 
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combination requirement set forth in section 251(c)(3).”  The FCC does not 1 

appear to agree with Mr. Ball. 2 

 3 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 4 

 5 

A. Yes. 6 


