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In the Matter of: 

A PETITION BY AT&T COMMUNICATIONS OF THE ) 
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FOR ARBITRATION OF AN INTERCONNECTION CASE NO. 
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TELECOMMUNICATIONS ACT OF 1996 ) 

AT&T’S OPPOSITION TO BELLSOUTH’S 
MOTION FOR RECONSIDERATION 

AT&T Communications of the South Central States, Inc. and TCG Ohio 

(collectively, “AT&T”) hereby submits its Opposition to BellSouth’s Motion for 

Reconsideration of the Commission’s May 16,2001, Order in the above-captioned 

matter. BellSouth’s motion should be denied, because it presents no valid reason for the 

Commission to rehear or reconsider any aspect of its May 16,2001, Order. BellSouth 

fails to identify any issues on which the Commission’s May 16, 2001, Order is contrary 

to law or the record in this proceeding. On the contrary, the Commission’s Order is well- 

grounded in the voluminous record of this proceeding, and is consistent with federal and 

Kentucky law. 

ISSUES 4 AND 6: THE COMMISSION CORRECTLY DETERMINED THAT 
BELLSOUTH MUST COMBINE ELEMENTS IF THOSE ELEMENTS ABE 
TYPICALLY COMBINED IN BELLSOUTH’S NETWORK 

The Commission’s decisions on these issues is fully consistent with federal and 

Kentucky law, and BellSouth’s motion presents no new legal or factual issues that were 

not already presented in its original Post-Hearing Brief and fully considered by the 



Commission in its May 16, 2001, Order. First, the Commission’s decisions on these 

issues are fully consistent with FCC rule $51.315(b). In interpreting its own rule, the 

FCC specifically determined, that “incumbent LECs are required to perform the 

functions necessary to combine those elements that are ordinarily combined within 

their network, in the manner in which they are typically combined.” Local Competition 

Order 7 296. Thus, the Commission’s May 16, 2001, Order is fully consistent and 

compliant with the FCC’s determination as to the scope of its own rules. 

In no subsequent Order has the FCC ever retracted this position. Because of 

issues remaining before the Eighth Circuit, the FCC in its subsequent UNE Remand 

Order declined to revisit the “currently combines” requirement of Rule 315(b). UNE 

Remand Order 7 479. The FCC did restate, however, the conclusion in its Local 

Competition Order that the “proper reading of ‘currently combines’ in rule 51.315 (b) 

means ‘ordinarily combined within [the incumbent’s] network, in the manner which 

they are typically combined.“’ I& (emphasis added) That restatement remains the most 

recent pronouncement by the FCC on this issue. 

In deciding this issue, the Commission thus decided, consistent with the intent of 

the FCC, that Rule 3 15(b) encompasses the obligation to provide to AT&T all UNEs in 

combined form which BellSouth ordinarily combines in its network. This is the path 

chosen by the Georgia Public Service Commission, which ruled that ‘currently combines’ 

[as set forth in Rule 3 15(b)] means ordinarily combined within the BellSouth network, in 

the manner in which they are typically combined. Thus, CLECs can order combinations 

of typically combined elements, even if the particular elements being ordered are not 



physically connected at the time the order is placed.“’ This also was the approach of the 

Tennessee Regulatory Authority in its BellSoutMntermedia Arbitration? There, the 

TRA held: 

Consistent with the Supreme Court’s reinstatement of FCC 
Rule 351(b) and the standing definition of “currently 
combines” in the FCC’s first report and order, I move to 
define the term “currently combines” to include any and all 
combinations that BellSouth currently provides to itself 
anywhere in its network thereby rejecting BellSouth’s 
position that the term means already combined for a 
particular customer at a particular location. 

The Commission’s decisions are fully consistent with these decisions of the Georgia and 

Tennessee commissions. 

Additionally, the Commission’s decision is fully supported under its own 

authority to order that BellSouth combine elements for CLECs. Two decisions uphold 

the independent authority of the Commission to reach this conclusion. U.S. West 

Communications v. MFS Intelenet, 193 F. 3d 1112 (9” Cir. 1999); Southwestern Bell 

Telephone Co. v. Wailer Creek Communications, Inc., et. al., 221 F 34 812 5’h Cir. 2000). 

In MFS Zntelenet, the Ninth Circuit held that requiring an ILEC to combine elements is 

not inconsistent with the Act, “because the Act does not say or imply that network 

elements may only be leased in discrete parts.” A4FS Intelenef, 193 F.3d at 1121. 

Similarly, in Waler Creek, the Fifth Circuit determined that it was permissible to allow a 

CLEC to opt into a provision of an agreement requiring an ILEC to combine elements. 

The court held that “there is nothing ‘illegal’ about the provision requiring SWBT to 

’ Order, Georgia Public Service Commission, Docket No. 10682-Q February 1,200O at 11. 
’ In Re: Petition for Arbihvtion ofthe Interconnection Agreement Between Bellsouth Communications, Inc. 

and Intermedia Communications, Inc. Pursuant to Section 252(b) of the Telecommunications Act of 
1996, Docket 99-00948 (February 6, 2001). It also is consistent with the TRA’s November 22, 2001, 
Order in Docket No. 97-01262. 



combine network elements for Wailer or any other CLEC - nothing in the Act forbids 

such combinations.” Wuller Creek, 221 F. 3d at 821. The court reasoned that the Eighth 

Circuit’s decision “does not hold that such combinations are prohibited; rather, it only 

holds that they are not required by law.” Id. 

Finally, requiring BellSouth to provide in combined form those UNEs that 

BellSouth ordinarily combines in its own network is necessary in order to remain 

consistent with other FCC rules. Specifically, FCC Rule 309(a) provides: 

An incumbent LEC shall not impose limitations, 
restrictions or requirements on requests for, or the use of 
unbundled network elements that would impair the ability 
of a requesting telecommunications carrier to offer a 
telecommunications service in the manner the requesting 
telecommunication carrier intends. 

BellSouth cannot restrict the use of stand-alone loops (or switching, or transport) to serve 

only customers who currently receive service from BellSouth. For instance, when a 

CLEC orders a loop to serve a particular customer, it is illegal under FCC Rule 309(a) to 

require that the customer already be served over that facility, because such a requirement 

would impair the ability of that CLEC to offer a telecommunications service in the 

manner it intends. Similarly, Rule 309(a) prohibits BellSouth from restricting the use of 

elements based on the physical status of its connections to other elements (e.g., BellSouth 

could not prevent a CLEC from using a loop to serve a particular customer because that 

loop was or was not connected to a switch at the time). 

BellSouth admits that it will provide a loop to a CLEC to serve a customer even if 

there is no loop yet deployed to serve that customer. Yet, for that same customer, 

BellSouth will not deploy that very same loop to allow the CLEC to use a combination of 

that loop and switching to provide service to that very same customer. This restriction is 



plainly contrary to the prohibition of Rule 309(a), and BellSouth should not be allowed to 

restrict the use of combinations of elements in such manner. 

There should be no doubt that Rule 309(a) applies with equal force to elements in 

combined as well as discrete form. A combination of elements is just that - a 

combination of elements. BellSouth is not allowed to control how, when or where a 

CLEC provisions service once the CLEC purchases LINES, whether in discrete or in 

combined form. Under FCC Rule 309(a), it is just as illegal for BellSouth to impose 

restrictions on the use of elements in combined form as it is for BellSouth to impose 

restrictions on the use of those same elements in discrete form. There is no basis for 

BellSouth to impose restrictions on the use of elements merely because they are 

provisioned in combined rather than discrete form. The Commission’s May 16, 2001, 

Order on these issues is fully consistent with the law and the record in this proceeding, 

and the Commission should deny BellSouth’s motion. 

ISSUE 6: THE COMMISSION SHOULD AFFIRM ITS DECISION THAT AT&T 
SHOULD BE ABLE TO CONVERT SPECIAL ACCESS TO UNBUNDLED ACCESS 
WTTHOUT HA VING TO PAY TERMINATION LIABILITIES 

In its UNE Remand Order, the FCC allowed for conversion of special access 

services to either unbundled network elements or to a combination of unbundled network 

elements, as long as the requesting carrier provides a “significant amount of local 

exchange service.” UNE Remand Order 7 5. The Commission determined that in doing 

so, AT&T is not required to pay BellSouth termination liabilities. BellSouth’s motion on 

this issue is nothing more than a rehash of the arguments in BellSouth’s Post-Hearing 

Brief. 



Despite what BellSouth says, when AT&T converts special access to unbundled 

access, AT&T does not terminate the service. The loop-transport unbundled element 

combination would continue to serve the same purpose, have the same features, perform 

the same functions and serve the same customer. Moreover, footnote 985 from the 

FCC’s UNE Remand Order does not require the Commisssion to approve BellSouth’s 

proposal to impose termination liability charges. That footnote is in paragraph 486 of the 

UNE Remand Order. The first sentence of that paragraph provides that “under existing 

law, a requesting carrier is entitled to obtain existing combinations of loop and transport 

between the end user and the incumbent LEC’s serving wire center on an unrestricted 

basis at unbundled network element prices.” The sentence to which the footnote is 

appended, provides that, “to the extent those unbundled network elements are already 

combined as a special access circuit, the incumbent may not separate them under rule 

5 1.315(b), which was reinstated by the Supreme Court.” Thus, the footnote allowing 

termination liability charges is premised on the availability of combinations of elements, 

the very same combinations that BellSouth denied AT&T, thus forcing AT&T to 

purchase special access. 

In a recent Order, the Georgia Public Service Commission ordered BellSouth to 

provide CLECs with the ability to convert special access services to loop-transport 

combinations.3 In doing so, the Georgia Public Service Commission determined that for 

those loop-transport combinations currently in place, BellSouth’s non-recurring cost 

model would be used. Georgia Order at 22. Those rates did not include, nor did 

BellSouth argue for, “termination liability charges.” It was only after the Georgia Public 

3 Order, In re: Generic Proceeding to Establish Long-Term Pricing Policies For Unbundled Network 
Elements, Dkt. No. 10692-U (February 1,200O) (“Georgia Order”). 



Service Commission rejected BellSouth’s request for a “reasonable profit” in addition to 

the TELRIC costs for UNE combinations that the issue of “termination liability charges” 

arose. 

In its March 6, 2001 AT&T/BellSouth arbitration decision, the Georgia Public 

Service Commission further ruled that AT&T is not required to pay “termination liability 

fees” when it converts special access services AT&T currently has in place to unbundled 

network elements. The Georgia Public Service Commission held that the rates charged 

for such conversions should be consistent with the rates previously approved by the 

Commission. 

Similarly, the Commission should adhere to its decision not to allow BellSouth to 

punish AT&T and other CLECs who convert special access services to network elements. 

BellSouth presents this issue as being the result of AT&T’s “choice” of purchasing 

special access under a volume or term contract rather than on a month-to-month basis. 

However, until a year ago, BellSouth refused to provide LINE combinations to AT&T 

and other CLECs. AT&T thus had no choice but to purchase special access in lieu of 

LINE combinations. Even today, BellSouth does not allow AT&T to purchase those 

UNE combinations electronically, continuing to deny them for all practical purposes. 

The conversion of special access to network elements is a mere billing change 

from special access rates to UNE rates. AT&T does not “want out of the contracts” as 

BellSouth argues. If the Commission approves BellSouth’s proposal, BellSouth ends up 

with what it wanted all along - to prevent CLECs from using network elements to serve 

customers who are currently served through special access service. 



ISSUE 9: THE COMMISSION CORRECTLY DECIDED THAT AT&T SHOULD 
BE PERMITTED TO CHARGE THE TANDEMRA TE ELEMENT WHEN ITS 
S WlTCHES SERVE A COMPARABLE GEOGRAPHIC ARE4 TO THAT WHICH 
BELLSOUTH’S SWITCHES SERVE. 

First, BellSouth’s assumption is in error that this Commission required proof of 

functionality as a part of its test for whether AT&T is entitled to the tandem rate. 

(BellSouth’s Motion for Reconsideration at pp. S-9). Nowhere in this Commission’s 

order is there a statement that the Commission requires AT&T or other CLECs to show 

that its switches satisfy a functionality test. The Commission merely included in its order 

an acknowledgement that AT&T demonstrated that its switches perform similar functions 

to BellSouth’s tandem switches. AT&T made this showing at the hearing in this case 

because at that time, AT&T did not know whether the Commission would require AT&T 

to satisfy a functionality test or determine that meeting the geographic test satisfies what 

must be shown. 

The FCC recently reiterated that the geographic test is the sole requirement for 

establishing that a CLEC is entitled to charge the tandem rate element. In its April 27, 

2001 Notice of Proposed Rulemaking, In the Matter of Developing a Unified Intercarrier 

Compensation Regime, CC Docket No. 01-92 at paragraph 105, the FCC reiterates that 

the sole test is a geographic one: 

[slection 51.71 l(a)(3) of the Commission’s rules requires only 
that the comparable geographic area test be met before carriers 
are entitled to the tandem interconnection rate for local 
call termination. Although there has been some confusion 
stemming from additional language in the text of the Local 
Competition order regarding functional equivalency, section 
5 1.7 11 (a)(3) is clear in requiring only a geographic test. 
Therefore;we con&m that a carrier demonstrating that 
its switch serves “a geographic area comparable to that 
served by the incumbent LEC’s tandem switch” is entitled 



to the tandem interconnection rate to terminate local 
telecommunication traffic on its network.. .(footnotes omitted) 

The Commission’s decision is correct that AT&T is entitled to charge the tandem 

rate element. BellSouth’s motion for reconsideration on this issue should be denied. 

ISSUES 18 AND 19: THE COMMISSION SHOULD DENY BELLSOUTH’S 
REQUEST TO DELETE A PARA GRAPH IN ITS ORDER CONCERNING THESE 
ISSUES. 

In its motion for reconsideration, BellSouth requests only a clarification of the 

Commissions conclusions on Issues 18 and 19 and that the clarification confirm that 

BellSouth need to nothing more than what the Commission outlined on page 12 of its 

order. 

With respect to Issue 18, AT&T requests that the Commission’s clarification 

include a reference to page 11 of the Commission’s order where the Commission ordered 

BellSouth to provide.. .“documentation, processing intervals, pricing, and terms and 

conditions” for effectively utilizing any method for ordering OS/DA that BellSouth 

makes available to AT&T consistent with this Commission’s order. AT&T further 

requests that the clarification include a direction to BellSouth for its documentation to 

include complete and detailed business rules. 

For Issue 19, BellSouth seeks clarification that .“nothing further is required of 

BellSouth beyond fulfilling BellSouth’s obligation to put in place one of the alternatives 

set forth on page 12 of the Commission’s order.” (BellSouth’s Motion for 

Reconsideration at p. 11). 

On page 12 of the Commission’s order in this case, the Commission found that 

BellSouth shall either: 



(1) establish an “indicator,” as opposed to LCCs, that 
AT&T can sue on specific orders to change OS/DA routing 
for a customer; or (2) provide AT&T full and complete 
access to the necessary databases so that AT&T can 
efficiently and accurately determine the appropriate LCCs 
for a specific customer order. 

AT&T requests that the Commission’s clarification include the requirement that, 

regardless of the option on page 12 of the Commission’s order that BellSouth selects for 

compliance on Issue 19, AT&T’s orders for OS/DA routing for a customer will flow 

through electronically? 

ISSUE 23: THERE IS NO NEED FOR THE COMMISSION TO CLARIFY ITS 
DECISION ON THIS ISSUE 

BellSouth states in its Motion for Reconsideration that is does not dispute the 

Commission’s conclusion on this issue. (BellSouth’s Motion for Reconsideration at p. 

11). The Commission is correct in its holding that BellSouth must provide 

nondiscriminatory access to its OSS functions at parity with the functionality it provides 

to itself. (Order at p. 14) 

BellSouth claims that the Commission included a “nonessential” paragraph in its 

order that is “likely to create confusion”. (BellSouth’s Motion for Reconsideration at p, 

12). BellSouth aims to convince the Commission to remove clarifying language that the 

Commission included in the order. The Commission should not remove the language. 

There is nothing confusing in the paragraph that BellSouth calls nonessential. 

The Commission is fully within its authority and within the scope of the issues in this 

docket to clarify for BellSouth in this paragraph at least some of the items it considers in 

’ If the Commission has determined that BellSouth is incapable of allowing electronic flow-through of 
these orders, than AT&T requests that the Commission include in its clarification that BellSouth’s systems 
allow for electronic flow-through of these orders within six months from the date of the order on 
BellSouth’s Motion for Reconsideration. 



determining whether BellSouth provides non-discriminatory access to its OSS. The 

Commission’s list of considerations include: 

(1) 

(2) 

the interfaces used by CLECs must be electronic; 

the interfaces must provide the capability to perform functions 
with the same level of quality and efficiency as BellSouth 
provides to itself; 

(3) the interfaces must have adequate documentation to allow a CLEC 
to develop and deploy systems and processes, and to train its 
own employees; and 

(4) the interfaces must be able to meet the ordering demand of all 
CLECs with a response time equal to that which BellSouth 
provides itself. 

The paragraph is not confusing or nonessential. The Commission was correct in 

including these requirements and the paragraph should remain in the order. 

Respectfully submitted, 

Jim Lamoureux 
Room 8068 
1200 Peachtree Street, N.E. 
Atlanta, GA 30309 
(404) 810-4196 

Attorney for AT&T Communications of the 
South Central States, Inc. and TCG Ohio 

June 15,200l 


