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Serving Radcliffand Hurdin County for Over 50 Years 

1400 Rogersville Road 
Radcliff, KY. 40160 

November 32,2005 

Ms. Beth O’Donnell 
Executive Director - Kentucky Public Service Commission 
21 I Sower Blvd. 
P.O. Box 61.5 
Frankfort, KY 40620-06 15 

SUBJECT: Response Requested - Case No. 2005-00008 
Garrard Water Tariff 

Dear Director O’Donnell, 

Please consider this the response you requested in a letter we received dated 18-November-200.5. On 2 1 -November our 
Operations Manager, Brett Pyles spoke with IvIr. James Goff, Staff Attorney, with your staff. During their conversation, it was 
Mr. Pyles’ understanding that our tariff was chosen after your review of part of our current tariff which states; “New water taps 
will he installed onIy for  properties which adjoin an existing District water main” (HCWD1 Tariff Sheet No. 7, (4), approved 
by PSC 1-October-2000). 

During our discussion with Mr. Goff, and review of your order to Garrard, we believe that our tariff does not conflict with PSC 
regulations, is not similar to the reason a complaint was filed against Garrard, nor does our tariff unreasonably restrict or deny 
service to a future prospective customer. Our reasons for this position are; 

1. 

2. 

3. 

4. 

5 .  

Our tariff language requires that any meter be installed on or near a street right of way or property line most accessible 
to the District’s water main (Sheet 7, ( 3 ) ) .  We believe this is consistent with PSC regulation 807 KAR .5:066, 
W ) ( b ) .  

Our tariff does not require that meters or taps only be installed for a “bona fide prospective customer” and we do not 
use that term nor define that term in our tariff. 

Our tariff does not allow a new meter to be set where the customers service will travel across or in front of another 
private property to reach the water main. This is because we have had legal challenges in past years where we 
allowed a meter to be set at the main along a public road, but then the customer installed their service line across 
someone else’s private property without an easement. When the trespassed property changed hands, the new owner 
tried to deny our customer receiving water from keeping and maintaining their service line on their property without 
an easement. We believe the District has some responsibility to make sure our new customer will not be trespassing 
across someone else’s property without a legal right to install their service line on that property. 

Given the circumstance when a prospective customer’s land DOES NOT acljoin our water main, we do however allow 
a provision that the customer’s service line or the meter can be installed in a utility easement. We have had situations 
where before we will set a meter at a location where we know that the service line must be installed on will travel 
across a third parties property, that the prospective customer to provide evidence of an easement showing that they 
have a legal right to cross someone else’s property and install their service line on that property. 

We do not allow a meter to be installed on private property however (since2000). For many years in the past, this 
District did allow this and now has become one of our most critical operational problems. Having a meter located on 
private property causes many problems for the utility including; Not being able to access meter for reading or testing 
because of vehicles parked over meter; Fences built around meter location with dogs inside fence threatening our 
meter readers trying to access the meter; Other sheds, decks or other structures being built over the meter making 
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access for our employees very difficult; Increased theft of service in trailer parks where meters are located on private 
property behind or next to trailers where tenants or park managers can easily turn on water without properly opening 
an account with the District, and the legal problem of a utility having assets or property installed on private property 
without an easement, public right of way or legal instrument allowing them to do so. 

6.  Our Board policy for water main extensions requires a six inch main with fire protection be installed along public 
roads (HCWDI Standard Construction Specifications). We do have a reimbursement policy consistent with 807 
5:066 KAR, Section 11,(3) which requires that the utility pay the first equivalent fifty feet, plus fifty feet for each new 
tap, on an extended water main. IFa public water main is not extended down a new public road, for example, a 
customer living on that road may choose to only install his own service line in the public right of way to hidher house. 
Subsequent property owners along that road, and further away from the main, may then expect that they can again 
install another service line in the same location of the first. Eventually, this “leap frogging” of service lines can end 
up with iiG fire protection, or lack ofan adequately sized public water main for that road. 

Mr. Pyles of our staff has had frst hand experience with this problem while employed at a city utility in Kentucky. As 
the utility did not require extension of a properly sized public water main, the result was numerous meters “clustered” 
at the closest water main, but numerous service lines traveling down a perpendicular road to numerous houses within a 
public road right of way. Several times the service line of one customer would leak, and when they attempted to dig 
up their service line, they would cut other service lines in that right of way. There was then a dispute of who should 
pay for the repairs, and in fact, who owned these service lines. We believe that our tariff should not allow for this 
clustering of water meters with long service lines, as a way to avoid installing a properly sized public water main on a 
public road. Again, we do participate with developers or property owners in paying for that water main extensions, 
and do not believe we deny service. 

We hope this provides an explanation of the intent of our tariff. It is our understanding that the PSC saw Garrard’s tariff as not 
allowing a meter to be installed where a service line had to be laid in a driveway (paragraph 3, PSC letter to HCWDl). 
However, we believe that our tariff WOULD ALLOW a service line in a driveway if; 1) The driveway is part of the 
prospective customers parcel of land which then adjoins our water main, or 2) If the driveway belongs to a third party (not that 
of the customer), but the third party has provided a utility easement for which the customer may install their service line from 
our meter (located at the water main) to their building or premise. In affect, the provision of a third party utility easement then 
“adjoins” the customer’s property to our water main. 

We do not believe any change or action is needed to our tariff, and as written, and does not deny service to any prospective 
customer, but provides for the reasonable expansion of our system, and the proper location of the District’s water meters for its 
use and access. Provisions in our tariff do allow someone to locate a meter at our water main, and install their service line 
within a utility easement, which easement may actually be on a third parties property. 

We hope this clarifies our intent with regard lo this particuiar section of our tarif?’. We look forward to hearing from you on 
this subject. Please feel free to call if you have any questions or comments. 

Sincerelv. 

Cf; Mr Brett Pyles, HCWDl Operations Manager 
Mr. David Wilson 11, HCWDl Attorney 
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