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commissioner 

Commission Staff is in receipt of your letter of January 18, 2001 in which 
Crittenden-Livingston County Water District ("Crittenden-Livingston") requests guidance 
regarding a water main extension. 

Your letter presents the following facts: In July 1996, several persons contributed 
to the cost of a water main extension to receive water service from Crittenden­
Livingston. The water district now wishes to extend this main extension to provide 
service to additional persons. 

Your letter presents the following issue: What obligations, if any, does 
Crittenden-Livingston or the persons served by the more recent main extension have to 
the original applicants who contributed to the original main extension? 

Crittenden-Livingston's filed rate schedules state: 

(1) An extension of fifty (50) feet or less to the 
District's distribution main shall be made without charge 
(other than the prescribed standard connections charge) for 
a prospective customer who shall apply for and contract to 
use service for one (1) year or more and who provides a 
guarantee for such service. 

(2) For each extension of the District's service line 
in excess of fifty (50) feet, the District shall require the 
customer to whose premises is made to deposit with the 
District the total cost of the excessive footage over fifty (50) 
feet, based on the average estimated cost per foot of the 
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total extension. Such deposit may be refundable to the 
customer in accordance with [Commission regulations]. 

Crittenden-Livingston County Water District Original Sheet No. 9. 

Administrative Regulation 807 KAR 5:066, Section 11 (2) provides: 

(a) When an extension of the utility's main to serve an 
applicant or group of applicants amounts to more than fifty 
(50) feet per applicant, the utility may if not inconsistent with 
its filed tariff require the total cost of the excessive footage· 
over fifty (50) feet per customer to be deposited with the 
utility by the applicant or the applicants, based on the 
average estimated cost per foot of the total extension. 

(b) Each customer who paid for service under such 
extension shall be reimbursed under one (1) of the following 
plans, which shall be included in the utility's filed tariff: 

1. Each year, for a refund period of not less than ten 
(1 0) years, the utility shall refund to the customer or 
customers who paid for the excessive footage the cost of 
fifty (50) feet of the extension in place for each additional 
customer connected during the year whose service line 
is directly connected to the extension installed and not to 
extensions or laterals therefrom. Total amount refunded shall 
not exceed the amount paid the utility. No refund shall be 
made after the refund period ends. 

Based upon the facts stated in your letter, Commission Staff is of the opinion that 
neither Crittenden-Livingston nor the new customers connecting to the proposed 
extension are required to make any refunds to the persons who contributed to the cost 
of the original water main extension. Crittenden-Livingston's filed rate schedules 
expressly incorporate the Commission's regulations regarding water main extensions. 
Administrative Regulation 807 KAR 5:066, Section 11, therefore, governs Crittenden­
Livingston's obligations concerning refunds. Under this regulation, a water utility is not 
required to make any refund to the original applicants who contributed the cost of the 
water main extension for subsequent extensions to the original extension. Refunds are 
required only when new customers connect their service line directly to the original 
extension. None of the customers who will be served by the proposed extension will be 
connecting directly to the original water main extension. 
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This letter represents Commission Staff's interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Questions 
concerning this opinion should be directed to Gerald Wuetcher, Assistant General 
Counsel, at (502) 564-3940, Extension 259. 

Sincerely, 

Thomas M. Dorman 
Executive Director 


