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 6 

Q. PLEASE STATE YOUR NAME, YOUR POSITION WITH BELLSOUTH 7 

TELECOMMUNICATIONS, INC. (“BELLSOUTH”), AND YOUR 8 

BUSINESS ADDRESS. 9 

 10 

A. My name is Kathy K. Blake.  I am employed by BellSouth as Director – Policy 11 

Implementation for the nine-state BellSouth region.  My business address is 12 

675 West Peachtree Street, Atlanta, Georgia 30375. 13 

 14 

Q. HAVE YOU PREVIOUSLY FILED TESTIMONY IN THIS PROCEEDING? 15 

 16 

A. Yes.  I filed Direct Testimony on August 16, 2005. 17 

 18 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR REBUTTAL TESTIMONY? 19 

 20 

A. My rebuttal testimony responds to portions of the Direct Testimony filed on 21 

August 16, 2005 by Joseph Gillan on behalf of the Competitive Carriers of the 22 

South, Inc. (“CompSouth”) and Wanda G. Montano of US LEC Inc. (“US 23 

LEC”).   24 

 25 
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Q. ON PAGE 4 OF HIS DIRECT TESTIMONY, MR. GILLAN SUGGESTS 1 

THAT THIS PROCEEDING IS “ABOUT MAKING DIFFERENT 2 

OFFERINGS AVAILABLE” IN PLACE OF THOSE ELEMENTS THAT 3 

ARE NO LONGER REQUIRED TO BE OFFERED PURSUANT TO 4 

SECTION 251(C)(3) OF THE TELECOMMUNICATIONS ACT OF 1996 5 

(THE “ACT”).  DOES THE KENTUCKY PUBLIC SERVICE 6 

COMMISSION (“COMMISSION”) HAVE JURISDICTION OVER 7 

SECTION 271 OFFERINGS? 8 

 9 

A. Although I am not a lawyer, I understand the answer to that question to be 10 

“No”.  What Mr. Gillan advocates is for this Commission to require that 11 

BellSouth “offer through approved interconnection agreements each of the 12 

network elements listed in the competitive checklist of § 271, albeit at a 13 

(potentially) different price.”  As BellSouth described at length in its summary 14 

judgment briefs, this Commission does not have jurisdiction over section 271 15 

elements, nor are section 271 elements to be included in section 252 16 

interconnection agreements.  Thus, Mr. Gillan’s entire premise that “this 17 

proceeding is not simply about making less available to the competitive local 18 

exchange carriers (“CLECs”), it is also about making different offerings 19 

available in their place” is incorrect.   20 

 21 

Q. THAT BEING SAID, DOES BELLSOUTH CURRENTLY OFFER ANY 22 

SERVICES THAT ARE “DIFFERENT” FROM, AND TAKE THE PLACE 23 

OF, THOSE ELEMENTS THAT ARE NO LONGER REQUIRED TO BE 24 

UNBUNDLED? 25 
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 1 

A. Yes.  Almost a year and half ago, in response to the D.C. Circuit Court of 2 

Appeals’ vacatur of the FCC’s rules associated with mass-market switching, 3 

BellSouth developed and began offering CLECs a commercial wholesale 4 

service which included stand-alone switching and DS0 loop/switching 5 

combinations (including what was known as UNE-P) at commercially 6 

reasonable and competitive rates.  To date, over 150 CLECs have executed 7 

commercial agreements containing negotiated terms and conditions relating to 8 

the provision of BellSouth’s Wholesale DS0 Platform.   9 

 10 

 With respect to high capacity loops and dedicated transport, BellSouth 11 

currently offers, pursuant to its special access and private line tariffs, services 12 

that are comparable to these loop and transport elements that are no longer 13 

required to be unbundled pursuant to Section 251.   14 

  15 

Q. ON PAGES 3-4, MR. GILLAN ADVOCATES THE INTERCONNECTION 16 

AGREEMENT LANGUAGE HE BELIEVES IS “NEEDED TO 17 

EFFECTUATE THE TRRO, AS WELL AS CERTAIN REMAINING 18 

CHANGES FROM THE FCC’S EARLIER TRIENNIAL REVIEW ORDER 19 

(TRO).”  HAS BELLSOUTH BEEN ABLE TO NEGOTIATE 20 

INTERCONNECTION AGREEMENTS WITH CLECS THAT DO IN FACT 21 

EFFECTUATE THE TRRO?  22 

 23 

A. Yes.  As I stated in my direct testimony, 64 CLECs have executed TRRO 24 

amendments, bringing their interconnection agreements into compliance with 25 
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current law.  In addition to the 64 TRRO amendments, BellSouth has entered 1 

into 34 new interconnection agreements with TRRO-compliant language for a 2 

total of 98 TRRO-compliant agreements in the state of Kentucky.  Thus, given 3 

the number of CLECs that have been able to reach agreement with BellSouth 4 

as to how to effectuate the TRRO, it is clear that Mr. Gillan’s proposed 5 

language is not in fact “needed” to effectuate the TRRO.  What is required is 6 

the parties’ willingness to actually create an agreement that comports with 7 

what the FCC has required.  BellSouth’s proposed language does that.  As is 8 

discussed in Ms. Tipton’s testimony, Mr. Gillan’s often does not. 9 

 10 

Issue 2 and Issue 9 – Definition of DS1 and DS3 Loops and Transport and UNE-P 11 

Embedded Base during the Transition Period 12 

 13 

Q. DO YOU AGREE WITH COMPSOUTH’S PROPOSED DEFINITION OF 14 

“EMBEDDED CUSTOMER BASE” USED IN EXHIBIT JPG-1? 15 

 16 

A. No.  Throughout Exhibit JPG-1, Mr. Gillan defines the “embedded base” as a 17 

CLEC’s customers and the services subscribed to by such customers instead of 18 

the actual UNE service arrangement that has been provisioned.  His customer-19 

based definition, however, conflicts with the FCC’s rules which use a service-20 

based definition.  For example, for DS1 and DS3 loops and transport, the FCC 21 

defines the embedded base by the actual loop or transport facility that is 22 

provided to the CLEC and states that only those facilities that have been 23 

provisioned as of the effective date of the TRRO should be included in the 24 
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embedded base.  47 C.F.R. § 51.319.1  For local switching, the FCC’s rules 1 

state that “[r]equesting carriers may not obtain new local switching as an 2 

unbundled network element.” 47 C.F.R. §51.319(d)(2)(iii).   3 

 4 

BellSouth’s proposed language in Attachment 2 follows the FCC’s definition 5 

more closely by defining the embedded base as the actual individual UNE 6 

service arrangement, i.e., the actual loop, local switching element, or dedicated 7 

transport element.   8 

 9 

 The difference between CompSouth’s proposed definition and the FCC’s rules 10 

is that CompSouth is defining the embedded base to mean the CLEC’s 11 

customers versus the FCC’s definition that is based on the actual UNE service 12 

arrangement or a carrier requesting (or not requesting) service.  This difference 13 

is important because it impacts whether a CLEC can order new UNE service 14 

arrangements for its existing customer (whether at the same or a new location) 15 

during the transition period.   It also raises issues relating to the actual 16 

transition and any true-ups associated for such time period. 17 

 18 

Q. IS A CLEC ALLOWED TO CONTINUE ORDERING UNE-P FOR ITS 19 

EMBEDDED BASE DURING THE TRANSITION PERIOD? 20 

 21 

A. No.  As, I stated in my direct testimony, allowing CLECs to continue to add 22 
                                                 
1  See 47 C.F.R. §51.319(a)(4)(iii) for the definition of the embedded base for 
DS1 loops. See also 47 C.F.R. §51.319(a)(5)(iii) for the definition of the embedded 
base for DS3 loops; 47 C.F.R. §51.319(e)(2)(ii)(C) for the definition of the embedded 
base for DS1 dedicated transport; and 47 C.F.R. §51.319(e)(2)(iii)(C) for the 
definition of the embedded base for DS3 dedicated transport.  
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new UNE-P arrangements for existing customers would be inconsistent with 1 

the core policy behind the FCC’s transition plan.  Instead of weaning carriers 2 

away from the UNE platform and toward alternative methods of competition, 3 

as the FCC plainly intended, it would allow CLECs in Kentucky to expand the 4 

very activities that the FCC found to be anticompetitive.  The FCC also 5 

explained that its transition plan “does not permit competitive LECs to add 6 

new UNE-P arrangements using unbundled access to local circuit switching 7 

pursuant to section 251(c)(3).”  TRRO ¶ 277 (emphasis added).  When a CLEC 8 

orders a new UNE-P line to serve an existing customer, it is ordering new local 9 

switching (and a “new UNE-P arrangement”), which is prohibited under the 10 

plain language of the FCC’s order and rules. 11 

 12 

Issue 7 – Non-Impaired Wire Centers 13 

 14 

Q. DOES ANY CLEC WITNESS PROVIDE TESTIMONY WITH RESPECT 15 

TO THIS ISSUE? 16 

 17 

A. No; in fact, the CLECs have filed a modified issues list that deletes Issue 7 as 18 

an open issue in this proceeding.  However, in Exhibit JPG-1 under Issue 7 19 

(page 20), CompSouth states that it accepts that “changed circumstances” will 20 

not alter a wire center’s designation as non-impaired pursuant to the TRRO.  21 

Alternatively, CompSouth does propose language to address situations in 22 

which BellSouth mistakenly lists a wire center as non-impaired and a CLEC 23 

relies upon such designation to its detriment.   24 

 25 
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Q. DOES BELLSOUTH AGREE WITH COMPSOUTH’S PROPOSED 1 

LANGUAGE? 2 

 3 

A. Not in its entirety.  BellSouth does agree with CompSouth that, if BellSouth 4 

were to designate a wire center as non-impaired, which was not disputed by the 5 

CLEC, and a determination was later made that the wire center should not have 6 

been on the non-impaired wire center list, then BellSouth should refund any 7 

amounts due to a CLEC that, under certain circumstances, had obtained 8 

tariffed high capacity loops and dedicated transport in that wire center.  9 

BellSouth, however, does not agree to the language in its entirety as proposed 10 

by CompSouth and has provided a redline of such language attached to Ms. 11 

Tipton’s rebuttal testimony as Exhibit PAT-5.  BellSouth’s proposed contract 12 

language is more reasonable because it makes clear precisely the 13 

circumstances in which a refund would be made and delineates also the 14 

amount of any such refund.  In contrast, CompSouth uses language that is less 15 

precise.  CompSouth also uses terms that are somewhat inflammatory, such as 16 

“mistakenly” and “relies to its detriment”.  This type of language reflects 17 

CLEC rhetoric and not commercially reasonable terms. 18 

 19 

Issue 13 – Removal of De-listed Elements from BellSouth’s SQM/SEEM Plan 20 

 21 

Q. ON PAGES 52-53, MR. GILLAN ARGUES THAT ELEMENTS PROVIDED 22 

UNDER SECTION 271 MUST BE INCLUDED IN STATE 23 

PERFORMANCE PLANS.  DO YOU AGREE?  24 

 25 
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 A. No.  The purpose of establishing the SQM/SEEM Plan was to ensure that 1 

BellSouth met and continues to meet its parity obligations under Section 251 2 

of the Act.  This Commission recognized when it established the performance 3 

measurements docket that “[w]ith this plan in place, Kentucky has 4 

implemented the necessary steps to monitor BellSouth’s performance and 5 

prevent backsliding.”2  The requirement to provide nondiscriminatory access to 6 

its network is a Section 251(c)(3) obligation.  The FCC, in granting BellSouth 7 

authority to provide long distance services in Kentucky, stated that because the 8 

Kentucky performance plan is “precisely the same as the Georgia SEEM plan,” 9 

it accorded the plan “the same probative value” as the Georgia plan and 10 

believed that the Kentucky plan provided “sufficient incentives to foster post-11 

entry compliance.”3  Interestingly, the FCC also stated: 12 

“[A]s we stated in the BellSouth Georgia/Louisiana Order, the 13 

performance plans adopted by each state commission do not 14 

represent the only means of ensuring that BellSouth continues 15 

to provide nondiscriminatory service to competing carriers.  In 16 

addition to the financial penalties imposed by these plans, 17 

BellSouth faces other consequences if it fails to sustain a high 18 

level of service to competing carriers, including federal 19 

enforcement action pursuant to section 271(d)(6), liquidated 20 

damages under dozens of interconnection agreements, and 21 

                                                 
2 .Kentucky Case No. 2001-00105, Advisory Opinion dated April 26, 2002, page 9. 
3 In the Matter of Joint Application by BellSouth Corporation, BellSouth 
Telecommunications, Inc., And BellSouth Long Distance, Inc. for Provision of In-
Region, InterLATA Services In Alabama, Kentucky, Mississippi, North Carolina, and 
South Carolina, CC Docket No. 02-150, Memorandum Opinion and Order, FCC 02-
260, issued September 18, 2002, ¶ 293 (“5-State 271 Approval Order”). 
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remedies associated with antitrust and other legal actions.”4   1 

Thus it is clear that the FCC did not rely solely on the presence of a 2 

performance measurements plan when granting long-distance approval to 3 

BellSouth.   4 

 5 

 Indeed, the structure of the SQM/SEEM Plan demonstrates that it should not 6 

include Section 271 elements.  As this Commission is aware, the SQM/SEEM 7 

Plan establishes a retail analogue or benchmark for each Section 251 element 8 

BellSouth provides.  This mechanism allows the Commission to compare 9 

BellSouth’s performance for its retail customers to BellSouth’s performance 10 

for CLECs and to determine if BellSouth is providing service at parity. 11 

 12 

 There is no parity obligation for Section 271 elements.  Consequently, it is 13 

neither necessary nor appropriate to compare BellSouth’s performance for such 14 

elements provided to CLECs to BellSouth’s retail performance, and it certainly 15 

is not appropriate for BellSouth to be subject to any SQM/SEEM penalties for 16 

Section 271 elements. 17 

 18 

Importantly, and as I discussed in my direct testimony, the removal of de-listed 19 

elements from the performance measurement plan does not mean that 20 

BellSouth will no longer meet its provisioning commitments.  Indeed, the fact 21 

that the elements are no longer required under Section 251 means that there are 22 

competitive alternatives available, and if BellSouth were to fail to meet its 23 

                                                 
4 5-State 271 Approval Order, ¶ 294. 
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commitments, CLECs have other options for serving their end user customers.  1 

Many of BellSouth’s tariffs contain provisioning commitments that, if missed, 2 

carry substantial penalties payable to the customer, as well as out-of-service 3 

refund commitments.  Thus, the removal of de-listed elements from 4 

BellSouth’s performance plan does not mean that BellSouth will be able to 5 

ignore its commitments.  It simply means that there are market forces that 6 

penalize BellSouth in the event that BellSouth fails to meet its commitments.   7 

 8 

Q. IS THE SECTION ENTITLED “HOT CUT PERFORMANCE” IN 9 

COMPSOUTH’S PROPOSED LANGUAGE UNDER ISSUE 10 (PAGE 25-10 

26 OF EXHIBIT JPG-1) NECESSARY? 11 

 12 

A. No.  The language proposed by CompSouth with respect to hot cut 13 

performance should not be included because hot cut performance 14 

measurements are already included in the current SQM/SEEM Plan.  The 15 

Commission should not accept CompSouth’s language, because any reference 16 

or additional language in Attachment 2 would be duplicative and potentially 17 

contradictory to the SQM/SEEM Plan already agreed to by CompSouth and 18 

approved by this Commission. 19 

 20 

Issue 30 – Implementation of FCC “All-or-nothing” Order 21 

 22 

Q. DID ANY CLEC WITNESS ADDRESS THIS ISSUE?   23 

 24 

A. No. 25 
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 1 

Q. DOES THE FACT THAT NO WITNESS ADDRESSED ISSUE 30 OR 2 

PROVIDED EVIDENCE WITH RESPECT TO ISSUE 30 HAVE AN 3 

IMPACT ON HOW THIS AUTHORITY SHOULD DETERMINE THIS 4 

ISSUE? 5 

 6 

A. Yes.  BellSouth provided direct testimony proposing language for this 7 

Commission to adopt and also provided BellSouth’s rationale for such 8 

language.  No witness has proposed alternative language for BellSouth to 9 

consider and either support or rebut.  The Commission should, therefore, 10 

approve BellSouth’s proposed language. 11 

 12 

Q.  DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY?  13 

 14 

A.  Yes. 15 

 16 

 17 

 18 

 19 

 20 

 21 

 22 

 23 

 24 

 25 


