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Dear Mr. Crocker: 

The Commission received on May 20, 1991 your letter requesting 
an opinion regarding the Public Service Commission's jurisdiction to 
resolve a dispute between the City of Franklin ("City") and the 
Simpson County Water District ("District"). 

According to your letter, the City supplies water wholesale to 
the District. The City has apparently increased rates to the 
District by ordinance, an increase which the District has refused to 
pay. The District asserts that an increase in the wholesale rate 
charged the District by the City must first receive the approval of 
the Commission. You state that it has always been your 
understanding that, pursuant to statute, the City did not need 
Commission approval of any of its rates. 

You are correct that the City, as a municipal utility, is 
specifically exempted by KRS 278.010(3} from Commission 
jurisdiction. (See also McClellan et ale v. Louisville Water Co., 
et al., (1961) 351 S.W.2d 197; Foley v. Kinnett et al., (1972) 486 
S.W.2d 705; and City of Georgetown v. Public Servo Comm'n (1974) 516 
S.W.2d 842.) As the city is exempt from Commission jurisdiction, 
the Commission has no authority to regulate its rates. 

KRS 278.015 provides a mechanism whereby a water district may 
pass through an increase in its wholesale supplier's rates without 
the necessity of a full-blown rate proceeding. That statute allows 
a water district to increase its rates commensurate with its 
wholesale supplier without prior approval by the Commission in order 
to avoid the financial loss caused by the reulatory lag inherent in 
a normal rate case. Within 20 days after a water district increases 
its rates, however, it must file its revised tariff with the 
Commission, together with a copy of the notice from its wholesale 
supplier showing the increase in the rates charged to the utility, 
along with other information necessary for the Commission to approve 
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the filing. The Commission must approve such a purchased water 
adjustment within 30 days after the application is filed. 

It i~ unclear from your letter what grounds the District relies 
upon to support its position that the City must obtain Commission 
approval for an" increase in rates. As stated above, pertinent 
statutes and case law appear to be clear on this matter; 
nonetheless, if the District relies upon other legal authority, it 
is welcome to submit its position to the Commission for 
consideration. However, if the City and District are unable to 
resolve this matter informally, it does not appear that the 
Commission could provide an official forum in which to entertain the 
dispute. KRS 278.260 endows the Commission with jurisdiction over 
complaints as to the rates or service of any utility. However, the 
City is not a utility within the definition of KRS Chapter 278, and 
it is clear that the statute would logically apply only to utilities 
over which the Commission has jurisdiction. 

I hope this information has been of assistance to you. If you 
have any further questions, please do not hesitate to contact 
Kathleen B. Dorman, Staff Attorney, at 502/564-7347. 

LMM/mdk 

Sincerely, 

kg~ 
Lee M. MacCracken 
Executive Director 


