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*1 Office of the Attorney General

Commonwealth of Kentucky

OAG 84-147

April 19, 1984

Martin W. Johnson, Esq.
Marshall County Attorney
Marshall County Courthouse
P. O. Box 172
Benton, Kentucky 42025

Dear Mr. Johnson:

This is in reply to your letter asking about a water
district and whether it is required to charge for wa-
ter supplied to and used by a fire district.

A local water district (presumably organized pursu-
ant to the provisions of KRS Chapter 74), has asked
you whether it is required to furnish water free of
charge to a fire protection district formed pursuant
to KRS Chapter 75. The fire district is now using
water drawn from fire hydrants installed on the wa-
ter district's mains without payment. This is causing
a problem in that the water district must report to
the Public Service Commission concerning all wa-
ter produced and sold and water produced but unac-
counted for will affect the water district's future
rate applications and other operations.

Your specific question is whether the water district
is required to furnish water without charge to a fire
district or may the water district require the fire dis-
trict to contract for water service at a reasonable
rate and require it to account for water used during
fire fighting operations.

A water district organized pursuant to the provi-
sions of KRS Chapter 74 is a utility [ KRS

278.010(3)(d) ], and a public utility subject to the
jurisdiction of the Public Service Commission
[KRS 278.015].

As a regulated utility a water district is subject to
the provisions of KRS 278.170 which state as fol-
lows:

“(1) No utility shall, as to rates or service, give
any unreasonable preference or advantage to
any person or subject any person to any unreas-
onable prejudice or disadvantage, or establish
or maintain any unreasonable prejudice or dis-
advantage, or establish or maintain any unreas-
onable difference between localities or between
classes of service for doing a like and contem-
poraneous service under the same or substan-
tially the same conditions.
(2) Any utility may grant free or reduced rate
service to its officers, agents or employes, and
may exchange free or reduced rate service with
other utilities for the benefit of the officers,
agents and employes of both utilities. Any util-
ity may grant free or reduced rate service to the
United States, to charitable and eleemosynary
institutions, and to persons engaged in charit-
able and eleemosynary work, and may grant
free or reduced rate service for the purpose of
providing relief in case of flood, epidemic, pes-
tilence or other calamity. The terms 'officers'
and 'employes,' as used in this subsection, in-
clude furloughed, pensioned and superannuated
officers and employes, and persons who have
become disabled or infirm in the service of the
utility. Notice must be given to the commission
and its agreement obtained for such reduced
rate service except in case of an emergency, in
which case the commission shall be notified at
least five (5) days after the service is rendered.
*2 (3) The commission may determine any
question of fact arising under this section.”

In 73B C.J.S. Public Utilities § 10, it is stated in
part that a customer's right to utility service is not
absolute but depends on payment for the services
provided. The customer must submit to such reas-
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onable conditions as the utility sees fit to impose.
Furthermore, in 73B C.J.S. Public Utilities § 43, it
is written that, “...It is as improper to discriminate
in favor of a municipality, or a benevolent, reli-
gious, or eleemosynary institution, as in favor of
any other customer of a utility, unless the statute
expressly provides therefor....” See Idaho Power
Co. v. Thompson, 19 F.2d 547, 580 (Dist. Ct., D.
Idaho, S.D., 1927) and 94 C.J.S. Waters § 297.

On the other hand, however, McQuillin, Mun.
Corp. (3rd Ed.), Vol. 12, § 35.37g states in part that
independent of a statute the right of a city to furnish
water free for municipal and charitable purposes
“can hardly be doubted.” Of course, in this state
and in other states, municipally owned, operated or
controlled utilities are not subject to the jurisdiction
of a Public Service Commission. In addition, with
the advent of municipal home rule a city and its
utility system would have more flexibility, gener-
ally, then a state regulated water district which has
only those powers specifically granted or which can
be reasonable inferred from specific grants of au-
thority.

In 64 Am. Jur. 2d Public Utilities § 55, it is stated
that the judicial decisions as to the right of a water
company to charge a city for fire service are incon-
sistent. However, in 64 Am. Jur. 2d Public Utilities
§ 113 it is conceded that, “On the other hand, there
are many cases, particularly those decided by pub-
lic service commissions, holding that the giving by
a public utility or a municipal corporation furnish-
ing public service of free or reduced rates to or for
public, municipal, charitable or religious institu-
tions or purposes constitutes unjust discrimination
against other consumers. See also an annotation in
37 A.L.R. 1511 which in part collects the cases up-
holding and denying the right of a water company
to charge a municipality for fire service.

Since a water district organized and functioning un-
der the provisions of KRS 74 is a public utility sub-
ject to the jurisdiction of the Kentucky Public Ser-
vice Commission, KRS 278.170 is applicable.
While a utility may grant free or reduced rates to
charitable and eleemosynary institutions, a fire dis-

trict organized under KRS Chapter 75 is not such
an institution in our opinion. Furthermore, agree-
ment from the Public Service Commission must be
obtained for any free or reduced rate service and
there is no indication that such an agreement has
been obtained or even sought in this situation.
Thus, at the present time there is no authority for
requiring the water district to furnish water free of
charge to a fire protection district.

Sincerely,
David L. Armstrong
*3 Attorney General

Thomas R. Emerson
Assistant Attorney General
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