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*1 Office of the Attorney General

Commonwealth of Kentucky

OAG 79-501

September 18, 1979

Mr. David L. Webb
Superintendent
Edmonson County Schools
P. O. Box 128
Brownsville, Kentucky 42210

Dear Mr. Webb:

As the Superintendent of the Edmonson County
Board of Education you have asked the Office of
the Attorney General for an advisory opinion re-
garding a construction project. You informed us
that the board of education is planning to accom-
plish this construction project through the utiliza-
tion of what is termed the “Construction Manage-
ment approach.” You stated this method differs
from the traditional approach in that the general
contractor is replaced by a construction manager,
and instead of receiving one master bid for the
project, the board of education will receive several
bids directly from subcontractors. With this back-
ground you have asked the following questions:

1. It is the intention of the Edmonson County
Board of Education to employ a general con-
tracting firm as the construction manager for
this project. Should this professional service be
subject to competitive bidding?
2. Would the firm that is selected as the con-
struction manager for this project be permitted
to bid competitively on other phases of the con-
struction?
3. The Edmonson County Board of Education
intends to exercise its exempt status as relates
to Kentucky Sales Tax throughout this project;

specifically, we intend to purchase items of
equipment by competitive bid with a sub-
contractor being required to install said equip-
ment. Will this practice be acceptable and con-
sistent with the statutes?

Your first question brings into play the current law
on bidding. There are really two sections of statutes
to be construed, one a school law provision, and the
other a general statute which sets forth the require-
ments with respect to advertisement by public bod-
ies. The first of these is KRS 162.070 which reads:

“The contracts for the erection of new school
buildings, additions and repairs to old build-
ings, except additions or repairs not exceeding
five thousand dollars ($5,000), shall be made
by the board of education to the lowest and
best responsible bidder complying with the
terms of the letting, after advertisement for
competitive bids pursuant to KRS Chapter 424,
but the board may reject any or all bids. All ne-
cessary specifications and drawings shall be
prepared for all such work. The board shall ad-
vertise for bids on all supplies and equipment
that it desires to purchase, except where the
amount of the purchase does not exceed five
thousand dollars ($5,000), and shall accept the
bid of the lowest and best bidder, but the board
may reject any and all bids.”

The latter statute is KRS 424.260:
“Except where a statute specifically fixes a lar-
ger sum as the minimum for a requirement of
advertisement for bids, no city, county or dis-
trict, or board or commission of a city or
county, may make a contract, lease, or other
agreement for materials, supplies, except per-
ishable meat, fish, and vegetables, equipment,
or for contractual services other than profes-
sional, involving an expenditure of more than
five thousand dollars ($5,000) without first
making newspaper advertisement for bids.
Provided, however, that this requirement shall
not apply in an emergency if the chief execut-
ive officer of such city, county or district has
duly certified that an emergency exists, and has
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filed a copy of such certificate with the chief
financial officer of such city, county, or dis-
trict.”

*2 At first blush there may seem to be a partial con-
flict or, at the least, less than an identical overlap of
these two sections. KRS 424.260 certainly covers
the same items to be bid as does KRS 162.070 but
noticeably missing in the school law is any refer-
ence to an exception bidding for “professional ser-
vices.” We cannot really explain this fact but do say
the Kentucky Court of Appeals had no trouble in
determining, on another matter concerning these
two statutes, that to the extent KRS 162.070 was in
conflict with KRS 424.260 it was repealed and su-
perseded. See Board of Education of Floyd County
v. Hall, Ky., 353 S.W.2d 194, 195 (1962). We note
that when the provisions of the Model Procurement
Code (KRS 45A.335 et seq.) come into effect on
January 1, 1980, KRS 162.070 will stand fully re-
pealed. Such a fate has been all too long in coming.

Thus, it is our belief the critical statute to be
reckoned with is KRS 424.260. We consider your
first question to be presenting whether a construc-
tion manager over a construction project is one who
renders “professional services” as used in the stat-
ute. It is our opinion such a position does constitute
professional services and would therefore not be
subject to competitive bidding. [FN1] As we under-
stand it, this construction manager will be doing
things similar to that of an architect or construction
engineer, such as making suggestions on design and
overseeing bidding. We already know that the ser-
vices of an architect are “professional” within the
meaning of the term in KRS 424.260 and therefore
not subject to competitive bidding. Jeffersontown v.
Cassin, 267 Ky. 568, 102 S.W.2d 1001 (1937). See
also OAG 78-725, copy attached. The Court, in
Cassin, supra, quoted from various cases as well as
McQuillin on Municipal Corporations. One quote
from McQuillin given at 102 S.W.2d 1005 is as fol-
lows:

“In McQuillin on Municipal Corporations (2d
Ed.) sec. 1292 [now 3rd Ed., § 29.35], it is
said:
'Provisions as to competitive bidding have been
held not to apply to contracts for personal ser-

vices depending upon the peculiar skill or abil-
ity of the individual, such as the services of a
court stenographer, an attorney-at-law, a super-
intendent or architect to supervise and make
suggestions relative to work let under competit-
ive bidding, or a consulting or supervising en-
gineer. And generally the requirement does not
apply to the employment of a professional man,
in which case the authorities have a discretion
as to his qualifications.”' (Emphasis supplied.)

We believe this supports our conclusion, based
upon the information we have and the plan as de-
scribed in your letter, that the construction manager
services would not need to be retained by following
competitive bidding procedures.

As to your second question, we see no legal reason
why the firm selected as the construction manager
for the project could not also bid competitively on
other phases of the construction work. We say this
under the belief that the services and work to be
performed legitimately can be broken down into
various parts or phases. We do sound a note of cau-
tion to the school system, however, that it consider
whether it desires the construction manager firm to
become in a position where one part of that firm is
overseeing the work done by another part of the
same firm.

*3 Your third question does not present any legal
problem, the best we can tell. We see involved two
distinct operations. The first one would be the com-
petitive purchasing by the school system of various
pieces of equipment. The second operation would
entail competitive bidding on the manual services
of installing the equipment purchased. Regarding
this matter as well as other aspects of the question
you have asked us, we encourage you to make con-
tact with the Division of Buildings and Grounds of
the Department of Education.

Sincerely,
Robert F. Stephens
Attorney General

By: Robert L. Chenoweth
Acting Deputy Attorney General
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[FN1]. This is our conclusion based upon KRS
424.260. We believe a contrary conclusion would
result after January 1, 1980. See 45A.380(1)(c).
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