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Mr .• William J. Lewis, III 
Supe'.rintendent 
Grayson Utility Commission 
G~a&,son. Kentucky 41143 lAG 7& 234 
'i)ie6r Mr. Lewis: 

This :ls in answert,o your letter of April 30 in which 
'You raise the bs.sic qUE!stiol1 as to whether or not the Graygr:.: 
'Utility Comission can extend a water line for approximately 
1,000 feet outside of its corporate limits to the Wilson, Star 
W~t.er Oistrict: boundary to connect with a proposed pumping 
station to be erected by the dlst.rict. Said extenllion would 
be for thj;! ~urpose of serving the district and would include 
the installation of fire hydrants along the water main. More 
specifically. your. questions are as follows: 

"1. t--1hether it would be legal for Grayson 
Utility Commission to finance this 
section of line? 
Can Grayson Utility Commission sell 
water to this private owned company 
or finance any part of it? 

"2. Whether the Water District would have 
to finance this? 

"3. Whethet' Wilson, Star Water District: if 
they financed this could tap new users 
on this line where Grayson Utility Com~ 
mission l'J!:9s!!!nt:ly have Hnes lai.d? 
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1'4. Cotild"any user presently on Grayson. 
Utility Commission in this areS be 
put on thill Water District Une (thill 
might oc.cur due to pre.ssure drop neces­
sitated by A pump needed to fill tank 
forW~t"er District)?" 
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In response to your questions, we refer you to KRS 
96 .150 which reads as follows = 

"Any city that owns or operates a water 
su.,ply system may extend the !1ystem into. and 
furnish and sell 'Water to any person within, 
ilnyterdtory conti.guous to the city. and may 
in:£ltall within that territory necaasary ap­
paratus. For this purpolie the city may con­
demn or otherwise acquire franchises, rightB 
and rights of way. as priVllte corporations lllIly .. " ... 0. 

The abmTe statute clearly authorizes any city to elCtend. 
i,t!l¥nt:~rsupply system outdde its boundaries and into any ttli'!t:'t'i­

',t;p.tSrc,tijitlguuus thereto and. at the scme time :!:nstaU neC4!lss's.ry 
~'p~~·r~tus tAtbichwe bel:l.evE co\tld include fire hydrtU1U ll10ngthe 
tni1ifi ane. The purpose of said extension would be to sell .ater 
to nonresidents. The statutory reference to the sale of vAter to 

. any ~rsonwould include any co!."poration or body politit! as the 
tetm is defined in KItS 446.010 (2). This would. '!!!ean tM,i; the 
city could. we believe, extend .it9 water line to the water ala­
eric!: boundary as contemplated and sell water to the dietr:lct 
presumably created under Chapter 74, We call your attPntion to 
the: caae of City of Cl)ld Spring v. Campbell County Wate(;' Dbtrict. 
K.y., 334' S.W. 2d 269(1960), wherein the Court of Appeals pointed 
out that water districts have no exclusive right to furnish service 
within their confines. At the same time the Court called attent~on 
toiha provisions of KRS 96.150 and concluded that both the c'1ty 
and the water district had the legal right and authority ~o 
furnish water services to customers within the water diotrict. 
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Of oQurs'e,t:he: city ie not requ1~ed to extend the 

,syS'tetnoutflideo·f its boundary 8.s held in the CU\Il of Atlctin 

v. ·CitY' of L()1.tilJa. Ky •• 264 S.W. 2d 662 (1954), but 1f it 

des1roBto do 90. it may extend the syetem a.nd pay foX' the 

e~~.tenaion. At: the flame time, the city may charge a reasonable 

rate for water furntobed by contract at higher rates than thoss 

charged resident customers. See McClellan v. Louisville Water 

Ce., Ky., 351 S.W. 2d 197 (1951). We also might point out that 

the useu of the extended water facility outside the city can 

be·requi.red to provida their own conduit to the main l:1.ne of 

the system or pay for the~xtenaion of tbe water mains, such A8 

a .tap on chat"g¢~. which would be subject only to the qua11fi.cll~ 

c'!hm tbat such must: be fair and reasonable and bear a substantial 

te'l!l,tionship to the cost involved in providing the service to 

the facility loctl;ted outside of the city. See Mcquillin, Mull. 

Corpt! •• VoL 12. ·135.34 (c). 

On ths other hand, we believe that a water di~trict 

etl'~'!'i-b1ished under en. 74 would have to extend its boundax-iss in. 

order to serve customers presently located outside of its bound­

aries pursuant ;'0,) '({as 74.110, though in order to simply obtain 

tIl@ city water supply. it could pOllsi,bly construct the cormectip.g 

'Nater line in question. 

WCl:l:mb 

Yours very truly, 

ROBERT F. STEPHENS 
ATTORNEY GENEPJ\..L 


