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Re: Water Tank Maintenance Agreement PSC STAFF OPINION NO 2013-008 

Dear Mr. Habermehl: 

This letter responds to your letter of July 9, 2013 in which you requested an 
opinion regarding a proposed maintenance agreement for Bracken County Water 
District's water storage tanks. This opinion represents Commission Staff's interpretation 
of the law as applied to the facts presented, is advisory in nature, and is not binding on 
the Public Service Commission should the issues herein be formally presented for 
Commission resolution. 

In your letter, you present the following facts: Bracken County Water District, a 
water district organized pursuant to KRS Chapter 7 4, owns and operates facilities that 
distribute water to approximately 2,489 customers in Bracken, Mason, Pendleton and 
Robertson counties, Kentucky.1 Bracken District is considering an agreement with Leary 
Construction Company for a preventive maintenance program for each of its four water 
storage tanks. This agreement includes interior and exterior painting, repairs, annual 
inspection, and biennial cleaning and disinfection of tank interiors. The agreement 
requires an annual fee of $8,220. The annual fee will remain $8,220 for the first ten years 
of the contract and then be subject to adjustment. Under the proposal presented to 
Bracken District, Bracken District would enter a contract for each water storage tank. 

In your letter, you inquire whether the proposed agreements require Commission 
approval and whether Bracken District must advertise for bids prior to awarding the 
contract. 

As to the first question, the proposed contracts do not require Commission 
approval. The work to be furnished under the proposed agreements does not involve the 
construction of new utility facilities or the installation of new equipment. Accordingly, KRS 
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278.020(1 )2 does not require Bracken District to obtain a Certificate of Public 
Convenience before the work is performed. 

Furthermore, the proposed contracts are not evidences of indebtedness and, 
therefore, would not require prior Commission approval pursuant to KRS 278.300(1).3 

They appear to be only an agreement to purchase services from another party. It does 
not obligate the water district to take the vendor's service for more than one year, but 
permits Bracken District to renew the contract price at a guaranteed price annually. 
Bracken District may terminate the contract at the end of the one-year period by failing to 
pay annual fee for the next annual term. 

As to the second question, KRS 424.260(1) requires Bracken District to advertise 
for bids prior to contracting for the service. It provides: 

Except where a statute specifically fixes a larger sum as the 
minimum for a requirement of advertisement for bids, no city, 
county, or district, or board or commission of a city or county, 
or sheriff or county clerk, may make a contract, lease, or 
other agreement for materials, supplies except perishable 
meat, fish, and vegetables, equipment, or for contractual 
services other than professional, involving an expenditure of 
more than twenty thousand dollars ($20,000) without first 
making newspaper advertisement for bids. 

The proposed transaction involves an expenditure of more than $20,000 and is for 
contractual services that are not professional in nature. 

While the amount of each contract is below the $20,000 threshold, the total annual 
payment for the four contracts is $32,880.4 Bracken District has indicated that Leary 
Construction Company's offer is conditioned upon the water district entering maintenance 

2 

3 

No person, partnership, public or private corporation, or combination 
thereof shall commence providing utility service to or for the public or 
begin the construction of any plant, equipment, property, or facility for 
furnishing to the public any of the services enumerated in KRS 278.010, 
except retail electric suppliers for service connections to electric­
consuming facilities located within its certified territory and ordinary 
extensions of existing systems in the usual course of business, until that 
person has obtained from the Public Service Commission a certificate 
that public convenience and necessity require the service or 
construction. 

No utility shall issue any securities or evidences of indebtedness, or 
assume any obligation or liability in respect to the securities or evidences 
of indebtedness of any other person until it has been authorized so to do 
by order of the commission. 

4 In your letter of July 9, 2013, you indicate that the total annual cost of the contracts will be $36,670. 
The contract that the water district provided to Commission Staff indicated an annual fee of $8,220. 
Commission Staff has assumed that each of the four contracts establish the same annual fee. 
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contracts for all of its water storage tanks. 5 Thus, the transaction is contemplated as a 
single transaction, not as four transactions. Where a public entity "is prohibited from 
letting contracts involving an expenditure of more than a specified sum without submitting 
the same to competitive bidding, it cannot divide the work and let it under several 
contracts, the amount for each falling below the amount required for competitive bidding." 
OAG 84-274 (Aug. 8, 1984).6 

The services that will be provided under the proposed contracts are not 
professional in nature and, therefore, are not exempted from KRS 424.260(1). 
Professional services require some degree of "scientific knowledge or professional skill 
such as that possessed by a lawyer, engineer, physician, artist, or court reporter." OAG 
92-144 (Oct. 1, 1992).7 None of the services to be provided, which include tank 
inspection, repairs, and painting, fall within this category. 

In summary, Commission approval of the proposed contracts is not required, but 
Bracken District must advertise for bids for the proposed services. 

Questions concerning this opinion should be directed to Gerald Wuetcher, 
Executive Advisor, at (502) 782-2590. 

Sincerely, 

~fJ.~r 
Jeff Derouen 
Executive Director 

5 E-mail from Diana Moran, Office Manager, Bracken County Water District, to Gerald Wuetcher, 
Executive Advisor/Attorney, Public Service Commission (July 29, 2013, 11 :03 EDT). 

6 See also Bd. of Education of Floyd County v. Hall, 353 S.W.2d 194 (Ky. 1962). 

7 See also KRS 274.005(2) (defining professional service as "any type of personal service to the public 
which requires as a condition precedent to the rendering of such service the obtaining of a license or 
other legal authorization and which, prior to the passage of this chapter and by reason of law or a 
professional code of ethics, could not be performed by a corporation" and includes "the personal services 
rendered by but not limited to certified public accountants, public accountants, chiropractors, osteopaths, 
physicians and surgeons, doctors of medicine, doctors of dentistry, podiatrists, chiropodists, architects, 
veterinarians, optometrists, and attorneys-at-law." 


