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Service to Dewey Lake Subdivision 

PSC STAFF OPINION 2011-008 

Dear Mr. McNally: 

Commission Staff acknowledges receipt of your letter of June 8, 2011 in which 
you requested on behalf of Prestonsburg City's Utilities Commission ("PCUC") an 
opinion regarding the need to obtain Public Service Commission approval to provide 
water service to the Dewey Lake Subdivision in Floyd County, Kentucky. 

Based upon your letter, Commission Staff understands the facts as follows: 

PCUC is a municipally owned utility created pursuant to KRS 
Chapter 58. A three-member Board of Commissioners 
manages PCUC. The Mayor of the City of Prestonsburg 
appoints each member of this Board. As of June 1, 2011, 
PCUC provided water service to approximately 7,751 
customers. Among the areas to which PCUC provides water 
service is the Dewey Lake Subdivision of Floyd County, 
Kentucky. 

Dewey Lake View, Incorporated, a Kentucky corporation, 
began development of the Dewey Lake Subdivision in the 
late 196m3. As -pa-rt oftliisaevelopment� itinstalled -a \�rater 

distribution system that included water mains, pumps, and 
underground water storage tanks. On November 1, 1990, 
the Kentucky Secretary of State administratively dissolved 
Dewey Lake View Incorporated. · 

Lakeview Association is an unincorporated homeowner's 
association which is composed of persons who own· real 
property in the Dewey Lake Subdivision of Floyd County, 
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Kentucky. It purchases water from PCUC for resale to its 
members. All twenty-three personal residences within 
Dewey Lake Subdivision are · members of Lakeview 
Association and purchase their water from Lakeview 
Association. For calendar year 2010, Lakeview Association 
sought exemption from federal income taxes under 26 U.S.C 
§ 528. Lakeview Association provides water service to its 
members only. 

PCUC proposes to directly serve Lakeview Association's 
members. To provide direct service, PCUC proposes to 
construct facilities, including pumps, a water storage tank, 
and water distribution mains. Upon PCUC's construction of 
t�ese facilities, Lakeview Association will abandon its 
existing facilities and cease providing water service to its 
members. 

Your letter presents the following question: Must PCUC obtain Commission 
approval before constructing the facilities necessary to directly serve Lakeview 
Association members or providing water service to those members? 

As to the construction of new water distribution facilities and the initial provision 
of water service, KRS 278.020(1) is generally applicable. It provides: 

No person, partnership, public or private corporation, or 
combination thereof shall commence providing utility service 
to or for the public or begin the construction of any plant, 
equipment, property, or facility for furnishing to the public 
any of the services enumerated in KRS 278.010, except 
retail electric suppliers for service connections to electric­
consuming facilities located within its certified territory and 
ordinary extensions of existing systems in the usual course 
of business, until that person has obtained from the Public 
Service Commission a certificate that public convenience 
and necessity require the service or construction. 

While th� language of KRS 278.020(1) seemingly suggests that Commission 
a�pproval Of PCUC's proposed action is required, see e.g., City of Vt:rncei5DFg v. 

Plummer, 275 Ky. 713, 122 S.W.2d 772 (1938), the contrary is true. The Commission's 
jurisdiction extends only to the rates and service of "utilities" in the Commonwealth of 
Kentucky. See KRS 278.040(2). As the definition of "utility" specifically excludes 
facilities that a city owns, see KRS 278.01 0(3), 1 however, municipal utilities are not 
subject to Commission jurisdiction. McClellan v. Louisville Water Co., 351 S.W.2d 197 

"Utility" means any person except ... a city, who owns, controls, 
operates, or manages any facility used or to be used for or in connection 
with .. [t]he diverting, developing, pumping, impounding, distributing, or 
furnishing of water to or for the public, for compensation. 
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(Ky. 1961 ). The only exception to this general rule is the case in which a municipal 
utility provides wholesale utility service to a public utility. See Simpson County Water 
Dist. v. City of Franklin, 872 S.W.2d 460 (Ky. 1994). 

Based upon the statutory exclosion, Kentucky courts have found that KRS 
278.020(1) is not applicable to municipal utilities and does not require municipal utilities 
to obtain a Certificate of Public Convenience and Necessity before constructing facilities 
or providing service. City of Georgetown v. Public Service Commission, 516 S.W.2d 
842 (Ky. 1974) ("It is our view that the plain intent of the General Assembly as 
expressed in KRS 278.010(1) should prevail and should not be circumscribed by a 
strained reasoning process bringing into play KRS 278.020(1 )."); City of Flemingsburg 
v. Public Service Commission, 411 S.W.2d 920 (Ky. 1966). Accordingly, PCUC is not 
required to obtain a Certificate of Public Convenience and Necessity. 

Furthermore, neither KRS 278.020(5) nor KRS 278.020(6) requires PCUC to 
obtain Commission approval of PCUC's facilities displacement of Lakeview 
Association's water distribution facilities. KRS 278.020(5) proVides: 

No person shall acquire or transfer ownership of, or control, 
or the right to control, any utility under the jurisdiction of the 
commission by sale of assets, transfer of stock, or otherwise, 
or abandon the same, without prior approval by the 
commission. The commission shall grant its approval if the 
person acquiring the utility has the financial, technical, and 
managerial abilities to provide reasonable service. 

KRS 278.020(6) provides: 

No individual, group, syndicate, general or limited 
partnership, association, corporation, joint stock company, 
trust, or other entity (an "acquirer"), whether or not organized 
under the laws of this state, shall acquire control, either 
directly or indirectly, of any utility furnishing utility service in 
this state, without having first obtained the approval of the 
commission. Any acquisition of control without prior 
authorization shall be void and of no effect. 

,,, .. , �uming-that-l:.akeview- Association met the definition of "utility,"2 tne 
displacement of Lakeview Association's facilities by PCUC's facilities would not 
constitute a transfer of control or ownership of Lakeview Association's facilities. The 
facts as presented do not suggest that PCUC will acquire any ownership interest in 
Lakeview Association's facilities or will control the operation or management of those 
facilities. Ownership and control of those facilities will apparently remain with Lakeview 

2 
The Commission has previously held that a homeowners' association does not meet the statutory 

definition of "utility" as it does not provide service to the public. See, e.g., 8.8. Shepherd Sanitary 
Sewage Corp., Case No. 9014 (Ky. PSC July 3, 1984); Huntington Woods Neighborhood Ass'n, Case No. 
99-515 (Ky. PSC June 14, 2000); Doe Valley Utilities, Inc., Case No. 2003-00360 (Ky. PSC May 19, 
2004). 
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Association. Without PCUC's acquisition of control or ownership of these facilities, the 
. requirements of KRS 278.020(5) and KRS 278.020(6) for Commission approval are not 
triggered. 

In summary, Commission Staff is of the opinion that, based upon the facts 
presented in your letter of June 8, 2011, PCUC does not require Commission approval 
to construct facilities to serve persons residing within the Dewey Lake Subdivision or to 
begin water service to those persons. 

This letter represents Commission Staff's interpretation of the Jaw as applied· to 
the facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the 
Commission should the issues herein be formally presented for Commission resolution. 
Questions concerning this opinion should be directed to Gerald Wuetcher, Executive 
Advisor/Attorney, at (502) 564-3940, Extension 259. 

Cc: Julie Roney 




