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Re: Purchase of Generators PSC STAFF OPINION 2010-002 

Dear Mr. Wester: 

Commission Staff acknowledges receipt of your letter of January 8, 2010 in 
which several questions are posed regarding the possible purchase of generators for 
use in Muhlenberg County Water District No. 1 's ("Muhlenberg District") operations. 

Commission Staff understands the facts as follows: Muhlenberg District is a 

water district organized pursuant to KRS Chapter 7 4. It provides water service to 
approximately 6,048 customers in Muhlenberg County, Kentucky. It is considering the 
purchase of four 60-KW portable electric generators and one 1 00-KW portable electric 
generator for use at the water district's pumping stations in the event of emergencies. 
Muhlenberg District intends to finance the purchase of the generators through a two­
year note that may be renewed for two successive two-year terms. Muhlenberg District 
has not adopted the Local Model Procurement Code. 

You pres�nt the following questions: 

1. Is the water district required to make its purchase of 
electric generators through an electric contractor? 

No provision of KRS Chapter 278 or Public Service Commission regulations 
requires the purchase of the generators through an electrical contractor. Commission 
staff is not aware of any statutes or administrative regulation that imposes such 
requirement. 
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2. What obligations, if any, does the water district have 
to make newspaper . advertisement for bids on the 
proposed purchase? 

Muhlenberg District must advertise for bids on the proposed purchase if the cost 
of the purchase exceeds $20,000. KRS 424.260(1) provides: 

Except where a statute specifically fixes a larger sum as the 
minimum for a requirement of advertisement for bids, no city, 
county, or district, or board or commission of a city or county, 
or sheriff or county clerk, may make a contract, lease, or 
other agreement for materials, supplies except perishable 
meat, fish, and . vegetables, equipment, or for contractual 
services other than professional, involving an expenditure of 
more than twenty thousand dollars ($20,000) without first 
making newspaper advertisement for bids. 

The requirement for bidding applies to purchase of generators and to any subsequent 
purchase of services. For example, if the water district purchases generators without 
automatic throw switches and subsequently determines that such switches are 
necessary and the total cost to purchase and install the services exceeds $20,000, the 
contract for the purchase and installation of such switches must be advertised for bids. 

Unless a valid and reasonable basis exists for purchasing the generators 
separately, the water district may not evade the requirements of KRS 424.260 by 
dividing the purchase into several purchases. See Bd. of Education of Floyd County v. 

Hall, 353 S.W .2d 194 (Ky.1 962). See also OAG 84-27 4. Moreover, if, at the time of 
purchasing the generators, the water district intends to install additional equipment on 
the generators, the cost of the purchase and installation of the additional equipment 
cannot be considered a separate item but must be included in the total purchase cost 
for the purpose of determining if the purchase must be advertised for bids. 

3. What requirements does the Commission have 
regarding the type, location, nature and features of the 
generators? 

The Commission's regulations do not contain any requirements regarding the 
nature, type, location or features of electric generators. Commission Staff recommends 
that the generators be designed to reasonably, effectively, and safely operate to meet 
the water district's needs. It suggests that the water district make its decision after 
consultation with the water district's engineer and its servicing electrical utilities. 



Mr. Harold Wester 
January 25, 2010 
Page 3 

4. Must Muhlenberg District obtain Commission 
approval of any notes issued to finance the purchase of 
the proposed electric generators? 

No Commission approval of the proposed issuance is required. While KRS 
278.300(1) requires a utility to obtain Commission authorization prior to issuing any 
evidence of indebtedness, KRS 278.300(8) expressly exempts notes that are payable at 
periods of not more than two years from the date of issuance or renewals of such notes 
not exceeding in the aggregate six years from the date of the original note's issuance. 
Muhlenberg proposes to finance its purchase of the generators with the issuance of a 
two-year note that may be renewed for two successive two-year terms. 

Please also note that KRS 278.020(1) requires a person before beginning the 
construction of any plant or equipment, except ordinary extensions in the usual course of 
business, without first obtaining a certificate of public convenience and necessity from the 
Public Service Commission. Because your letter does not state the total estimated cost 
of the proposed purchase and installation of the generators and Muhlenberg District did 
not request an opinion on whether a certificate is required, Commission Staff has not 
addressed this question. If the total cost of the proposed purchase and installation 
exceeds five percent of Muhlenberg District's present utility plant, however, Commission 
Staff recommends that the water district request an opinion on whether a certificate for 
the purchase and installation is required. 

This letter represents Commission Staff's interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Questions 
concerning this opinion snould be directed to Gerald Wuetcher, Executive Advisor, at 
(502) 564-3940, Extension 259. 


