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Commission Staff acknowledges receipt of your letter of March 28, 2007, in 
which Oldham County Water District ("Oldham District") requests an opinion regarding 
the need for Commission approval to dispose of two water storage tanks. 

In your letter, you state the following facts: Oldham District, a water district 
organized pursuant to KRS Chapter 74, owns and operates facilities that produce and 
distribute water to portions of Oldham County, Kentucky. Oldham District has two 
ground water storage tanks that it wishes to eliminate. One water storage tank has a 
capacity of 500,000 gallons and was built in 1966. The other water storage tank has a 
capacity of 250,000 gallons and was built in 1994. You do not state the original cost of 
either storage tank. Because of changes in the hydraulics of Oldham District's water 
distribution system, the storage tanks are no longer useful in maintaining minimum 
required water pressures. Oldham District is considering dismantling the water storage 
tanks but has received inquiries 'from the city of LaGrange regarding the possible 
purchase of these tanks. 

In your letter you present the following questions: 

(1) May Oldham District sell these water storage tanks to 
the city of LaGrange? 

(2) If Oldham District may sell the water storage tanks, 
what procedures must be followed? 

As to the first question, Commission Staff is not aware of any statutory provision 
that prohibits Oldham District from selling surplus property. KRS 74.070 specifically 
authorizes a water district's board of commissioners to "do all acts necessary to carry 
on the work." The sale or other disposal of surplus property would appear to fall within 
this grant of authority. See also OAG 67-544 (Dec. 22, 1967). Commission Staff 
recommends, however, that Oldham District carefully review all ordinances for 
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outstanding revenue bonds and all lending agreements for any restrictions regarding the 
sale or transfer of water district assets. 

As to the procedures for selling the water storage tanks, Commission Staff notes 
that Commission approval of any sale is not required. KRS 278.218 is the only statute 
that expressly addresses Commission approval of the sale of utility assets. It provides: 

(1) No person shall acquire or transfer ownership of or 
control, or the right to control, any assets that are owned by 
a utility as defined under KRS 278.010(3)(a) without prior 
approval of the commission, if the assets have an original 
book value of one million dollars ($1,000,000) or more and: 

(a) The assets are to be transferred by the utility 
for reasons other than obsolescence; or 

(b) The assets will continue to be used to provide 
the same or similar service to the utility or its 
customers. 

(2) The commission shall grant its approval if the 
transaction is for a proper purpose and is consistent with the 
public interest. 

KRS 278.218 applies only to "any assets that are owned by a utility as defined under 
KRS 278.010(3)(a)." KRS 278.010(3)(a) refers to facilities used in "[t]he generation, 
production, transmission, or distribution of electricity to or for the public, for 
compensation, for lights, heat, power, or other uses." Oldham District is not involved in 
such areas, nor have the facilities in question been used for such purposes. 

Assuming that Oldham District has adopted KRS 45A.345 through KRS 45A.460 
of the Kentucky Model Procurement Code, it must follow the requirements of KRS 
45A.425 when disposing of the water storage tanks. KRS 45A.425 provides: 

(1) A local public agency may sell or otherwise dispose of 
any personal property which is not needed or has become 
unsuitable for public use, or which would be suitable, 
consistent with the public interest, for some other use. 

(2) A written determination as to need of suitability of any 
personal property of the local public agency shall be made; 
and such determination shall fully describe the personal 
property; its intended use at the time of acquisition; the 
reasons why it is in the public interest to dispose of the item; 
and the method of disposition to be used. 

(3) Surplus or excess personal property as described in this 
section may be transferred, with or without compensation, to 
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another governmental agency; or it may be sold at public 
auction or by sealed bids in accordance with KRS 45A.365. 

(4) In the event that a local public agency receives no bids 
for surplus or excess personal property, either at public 
auction or by sealed bid, such property may be disposed of, 
consistent with the public interest, in any manner deemed 
appropriate by the local public agency. In such instances, a 
written description of the property, the method of disposal, 
and the amount of compensation, if any, shall be made. Any 
compensation resulting from the disposal of surplus or 
excess personal property shall be transferred to the general 
fund of the local public agency. 

If KRS 45A.425 must be followed, Oldham District has significant discretion in the 
manner by which it could transfer the property to the city of LaGrange. If the property is 
transferred to a non-public entity, then a public auction or competitive sealed bidding 
must occur. 

In the event that Oldham District has not adopted the noted provisions of the 
Kentucky Model Procurement Code, then the water district should observe the common 
law principle of having the property appraised by two competent appraisers and selling 
the property found to be at surplus at not less than the appraised value. See OAG 82-8 
(Jan. 5, 1982). There is no statutory requirement that Oldham District use a competitive 
bidding process to select a buyer. 

This letter represents Commission Staffs interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Commission 
Staff strongly encourages Oldham District to consult with its legal counsel if it has 
additional questions on this issue. Questions concerning this opinion should be directed 
to Gerald Wuetcher, Assistant General Counsel, at (502) 564-3940, Extension 259. 


