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Re: Access Points for Fire Department Use 

Dear Mr. Ballard: 

Martin J. Huelsmann 
Chairman 

Gary W. Gillis 
Vice Chairman 

Robert E. Spurlin 
Commissioner 

I have received your letter of February 5, 2003 concerning the prov1s1on of 
access points to the Clark County Fire Department for the purpose of refilling fire tanker 
trucks. 

Your letter presents the following issue: Under what circumstances will the Public 
Service Commission's regulations permit a water utility to allow fire department access 
points for the purpose of refilling fire tanker trucks? For purposes of this letter, 
Commission Staff assumes your reference to "access points" refers to fire hydrants. 

Administrative Regulation 807 KAR 5:066, Section 1 0(2)(b) 1 provides that a utility 
may install fire hydrants only if "a professional engineer with a Kentucky registration has 

Fire protection. 

1. On or after the effective date of this administrative regulation, fire hydrants may be 
installed by a utility only if: 

a. A professional engineer with a Kentucky registration has certified that the 
system can provide a minimum fire flow of 250 gallons per minute; and 

b. The system supporting this flow has the capability of providing this flow for a 
period of not less than two (2) hours plus consumption at the maximum daily rate. 

2. The location, installation, and the responsibility for maintenance of fire hydrants, 
public and private fire protection facilities, connecting mains, and their ownership may be 
subject to negotiation between the utility and the applicant. Fire hydrants and public and 
private fire protection facilities shall be installed as required by the utility and if owned by 
the utility shall be subject to any conditions the commission may impose, based upon the 
compensation received for this service. 
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certified that the system can provide a minimum fire flow of 250 gallons per minute" and 
"[t]he system supporting this flow has the capability of providing this flow for a period of 
not less than two (2) hours plus consumption at the maximum daily rate." 

Commission Staff is of the opinion that any water main less than six inches in 
diameter generally cannot provide the minimum flow that Administrative Regulation 807 
KAR 5:066, Section 1 0(2)(b) requires and therefore should not serve a fire hydrant. 
Several leading authorities endorse this position. See, e.g., Great Lakes Upper 
Mississippi River Board of State Public Health and Environmental Managers, 
Recommended Standards for Water Works §8.3.3 (1997) ("The minimum size of water 
main for providing fire protection and serving fire hydrants shall be six-inch diameter.") 

While Commission regulations prohibit the placement of a fire hydrant on any 
water main less than six inches in diameter, they permit flushing or blowoff assemblies 
to be placed on such water mains. If appropriate measures are taken to guard against 
cross-contamination and negative pressures, flushing or blowoff assemblies may be 
used for the limited purpose that you propose in your letter. Because such assemblies 
closely resemble fire hydrants, Commission Staff is of the opinion that the water utility 
and local fire departments should take reasonable measures to inform the public and 
the insurance community of the limitations of these assemblies. Without such 
measures, the public and the insurance community are likely to be lulled into a false 
sense of security by the presence of these assemblies. 

Commission Staff further directs your attention to the recommendations contained 
in Section 8.11 of Recommended Standards for Water Works that governs water loading 
stations. Among these recommendations is that the piping arrangement for such 
loading station from the flushing hydrant or blow-off valve should be designed with an 
air gap to prevent any cross connection, back flow or contamination to the public water 
system. 

Commission Staff also reminds East Clark County Water District that KRS 
278.270(3) permits a water utility to provide free water service for fire fighting or fire 
training purposes only if it has received Commission approval of that practice and sets 
forth the provisions governing that practice in its filed rate schedules. These provisions 
must require "the water user to maintain estimates of the amount of water used for fire 
protection and training, and to report this water usage to the utility on a regular basis. 
Such provisions are currently not contained in East Clark County Water District's filed 
rate schedules. 

This letter represents Commission Staff's interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Questions 
concerning this opinion should be directed to George W. Wakim, Manger, Water and 
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Sewer Branch, at (502) 564-3940, Extension 409, or Gerald Wuetcher, Assistant 
General Counsel, at (502) 564-3940, Extension 259. 

Sincerely, 

��� 
Thomas M. Dorman 
Executive Director 



EAST CLARK COUNTY 
WATER DISTRICT 

February 5, 2003 

Public Service Commission 
Executive Director Thomas Dorman 
211 Sower Boulevard 
Post Office Box 615 
Frankfort, KY 40602-0615 

RE: Water access for Fire Department 

Dear Mr. Dorman: 

P.O. Box 112 
Winchester, KY 40392-0112 
(859) 745-1458 

RECEIVED 

FEB 1 2 7003 

DIVISION OF ENGINEERING 

The East Clark County Water District (ECCWD) has been requested to provide points of access 
for Clark County Fire Department to fill tank trucks. ECCWD is aware of Public Service 
Commission regulation that a fire hy<Iiant must pr{;;,ide a minimum of 250 gallons per minute 
for a period of not less than two hours plus consumption at a maximum daily rate. 

ECCWD is requesting an opinion as to vulnerability for the system if these access points are 
made available and also what penalties to the water district. 

If you should have any questions please contact me at (859) 745-1458. 

Sincerely, 

William Ballard-Manager 
East Clark County Water District 


