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Commission Staff acknowledges receipt of your letter of November 1, 2001 in 
which Boone County Water District ("Boone District") inquires about the applicability of 
KRS 278.015 when it changes water suppliers. 

In your letter, you present the following facts: 

Boone District is a water district that is organized 
pursuant to KRS Chapter 74. It has no water treatment 
facilities, but currently purchases its total water requirements 
from Northern Kentucky Water District ("NKWD"). On March 
2, 1999, Boone District executed an agreement with 
Cincinnati Water Works ("CWW"), the city of Florence, 
Kentucky ("Florence"), and Boone-Florence Water 
Commission ("Water Commission") for CWW to exclusively 
provide Boone District's water requirements beginning no 
later than January 1, 2004. By a subsequent agreement 
with the Water Commission, Boone District further agreed to 
purchase its total water requirements from the Water 
Commission, which would purchase its water supply 
exclusively from CWW. Boone District subsequently 
executed an agreement with NKWD that terminates their 
existing water supply agreement and provides for Boone 
District's physical disconnection from NKWD's water 
distribution system. The Public Service Commission 
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reviewed these contracts in Case No. 2000-2061 and found 
that Boone District's decision to change water suppliers 
would not result in unreasonable purchased water expenses 
during the initial years of the contract and that Boone 
District's Termination Agreement with NKWD was 
reasonable. 

Boone District currently projects that a change in its 
water suppliers will occur in eariy 2003. It further projects 
that the rate that the Water Commission will assess will differ 
significantly from NKWD's current rates. 

Based upon these facts, you pose the following question: May Boone District use 
the purchased water adjustment procedure set forth in KRS 278.015 and Administrative 
Regulation 807 KAR 5:068 to adjust its rates to reflect any changes in its cost of water 
when the change in water suppliers occurs? 

The purchase water adjustment procedure set forth in KRS 278.015 and 
Administrative Regulation 807 KAR 5:068 addresses only changes in the rates of 
existing water suppliers. KRS 278.015, for example, provides that "[w]hen a wholesala 
supplier selling water ... to a water district increases its rates, the water district or 
combined water, gas, or sewer district shall have the authority to increase its rates 
commensurate with the wholesale supplier without prior approval by the commission." It 
further requires that, when applying for a purchase water adjustment, a water district 
must submit "a copy of the notice from its wholesale supplier showing the increase in 
the rate charged to the utility ... and a statement of the volume of purchased water 
used or sewage treated to calculate the increase in rates." Likewise, Administrative 
Regulation 807 KAR 5:068, Section 2, refers to "increase in a supplier's base rate" and 
requires that the amount of the increase due to a change in a supplier's rates be based 
on the water district's purchases from that supplier during "the twelve (12) month period 
ending within ninety (90) days immediately prior to the effective date of ... [the water 
district's] tate adjustment to its customers." 

Commission Staff is of the opinion that, based upon the facts set forth in your 
letter, the purchase water adjustment procedures set forth in KRS 278.015 and 
Administrative Regulation 807 KAR 5:068 are not available to Boone District. The 
increase in Boone District's purchased water costs will not result from an increase in the 
rates assessed by an existing water supplier, but by Boone District's switch to a new 
water supplier. Neither NKWD nor the Water Commission is increasing its wholesale 
rate. 

1 Case No. 2000-206, An Investigation of Boone County Water District's Decision To Change 
Water Suppliers and of The Amendment of Water Supply Agreements Between Northern Kentucky Water 
Service District and Boone County Water District and The City Of Florence, Kentucky (Ky.PSC 
Nov. 9, 2000). 
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Assuming arguendo that the purchased water adjustment procedure would be 
available, the formula that Administrative Regulation 807 KAR 5:068 requires the 
Commission to use to calculate a purchased water adjustment would not accurately 
reflect changes in Boone District's water costs due to the change in suppliers? This 
formula is based upon a water district's purchases from a supplier for a 12-month period 
prior to the water district's proposed rate adjustment. In this case, Boone District will 
not have purchased any water from the Water Commission for the 12-month period 
before the switch. The formula, therefore, will not reflect Boone District's purchased 
water costs from the Water Commission.3 

Boone District may wish to consider using the rate adjustment procedures set 
forth in Administrative Regulation 807 KAR 5:001, Section 10. If Boone District intends 
to seek a rate adjustment based solely upon the change in the cost of purchased water, 
Commission Staff believes that good cause may exist for deviations from the filing 
requirements set forth in that regulation. If Boone District's requested relief is limited to 
its recovery of any increase in purchased water costs, Commission review of Boone 
District's application can be expedited and is likely to be more limited in scope than that 
required for normal rate adjustment applications. Please note that during such 
investigation the Commission may review Boone District's test period operations to 
determine Boone District's ability to absorb any increase in purchased water costs. 

This letter represents Commission Staffs interpretation of the law as applied to the 
facts presented. This opinion is advisory in nature and not binding on the Commission 
should the issues herein be formally presented for Commission resolution. Questions 
concerning this opinion should be directed to Gerald Wuetcher, Assistant General 
Counsel, at (502) 564-3940, Extension 259. 

Sincerely, 

��tk�-----
Thomas M. Dorman 
Executive Director 

2 Administrative Regulation 807 KAR 5:068 contains no provision to permit a deviation from its 
requirements. The Commission lacks any authority to deviate from the required method of calculating 
purchased water adjustments. 

3 In the event there is an increase in the supplier's base rate, the water district or 
water association shall determine the increased cost of water purchased based 
on the twelve (12) month period ending within ninety (90) days immediately prior 
to the effective date of its rate adjustment to its customers. The cost of 
purchased water shall be calculated at the supplier's base rate and changed rate, 
as defined in Sections 1 and 2 of this administrative regulation. The difference in 
costs shall then be divided by the actual number of cubic feet or gallons sold 
during the same twelve (12) month period, yielding the purchased water 
adjustment in cents per cubic foot or gallon unit. 

Administrative Regulation 807 KAR 5:068, Section 2. 


