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At our meeting of January 20, 1988, we discussed the 
regulation, by the Public Service Commission, of sanitation 
districts organized pursuant to KRS Chapter 220. You posed several 
questions relating to the management and operation of sanitation 
districts. We have attempted to answer your questions by reference 
to KRS Chapter 220. Please understand that the Kentucky Public 
Service Commission has no direct responsibility for enforcing 
provisions of KRS Chapter 220. Furthermore, the Commission's 
authority over sanitation districts has been greatly limited by two 
court decisions within the last year. The opinions are included 
with this letter. We hope these responses are of some assistance. 

1. Are sanitation districts organized pursuant to KRS Chapter 
220 permitted to annex service areas that are not 
contiguous to the existing district? 

The procedures for establishing sanitation districts are 
contained within KRS 220.010 through 220.130. Sixty percent of th� 
freeholders within the limits of the territory proposed to be 
organized into a district must sign a petition with the Commissioner 
of Sanitation Districts (the Secretary of the Natural Resources and 
Environmental Protection Cabinet) requesting that a district be 
established. KRS 220.040. KRS 220.080 provides the framework for 
boundary changes. It makes no specific reference to noncontiguous 
annexations. However, construction subdistricts established 
pursuant to KRS 220.553 may be noncontiguous. So, reference to the 
construction subdistrict portion of the statute may be helpful. 
With reference to the construction of a headquarters building 
outside the boundaries of the district, KRS 220.130 provides that 
lithe office of the district shall be located within the corporate 
limits of the district if  (emphasis supplied). Note 
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that we are uoable to find specific reference within KRS Chapter 220 
to the power of a district to "annex" territories outside the 
district. Reference to annexation of a district by a city is made 
at KRS 220.530. 

It appears that sanitation districts are clearly authorized to 
provide s�wer service outside the district, KRS 220.285, and to 
construct facilities to provide such service. This is apparently 
authorized by KRS 220.030(4) which appears to grant broad power "to 
do all other things necessary for the fulfillment of the purposes of 
KRS 220.010 to 220.520." Also, as previously mentioned, KRS 220.533 
permits construction outside the sanitation district boundaries. 

2. May a sanitation district spend district funds outside 
the district? 

See No. 1 above. We find no statutory restriction that would 
prevent a district from spending money on facilities outside the 
district, if such expenditures were consistent with the limitations 
described  

3. Who enforces discharge requirements when the discharger 
is located outside the District, but is served by the 
District? 

We have discussed this with Art Williams, senior attorney with 
the Cabinet for Natural Resources and Environmental Protection 
(phone: 5576). He advises that: 

(1) The Sanitation District is the KPDES permittee and 
thus is responsible for seeing that the discharge standards are met. 
If they do not, they are subject to enforcement action by the 
Cabinet for Natural Resources and Environmental Protection. He 
offered the opinion that this would apply to situations where the 
transmission. line is not owned by the district. However, you should 
talk with him about the particulars of any contract situation. 

(2) The district can enforce pretreatment program 
requirements against those who are discharging into the supply or 
waste stream which must be treated at its facilities. 

4. Is the sanitation district responsible for maintaining 
sewers owned by cities within the district? 

Governing bodies of second and third class cities may determine 
by ordinance whether such cities are to be included within a 
district. KRS 220.080(3}. Such cities may bind themselves to pay 
for charges for district services furnished within the city. In 
first class cities the permission must be provided by the Board of 
Aldermen. KRS 220.285. KRS 220.285 grants the power to provide 
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service outside the sanitation district. Maintenance of facilities 
owned by cities within the district would appear to be a matter of 
contract. 

5. How has Sanitation District No. 1 of Campbell and Kenton 
Counties accumulated approximately $30 million in reserve 
accounts when annual rates produce approximately $7.5 
million? 

According to the 1986 Annual Report, Sanitation District No. 1 
of Campbell and Kenton Counties reported net income of $815, 158 
inclusive of depreciation expense of $2, 075, 532. however, when 
depreciation expense is added back the District has a net cash flow 
of $2, 890, 690, which would be available for investment in the 
reserve accounts. The bond ordinance requires that the interest 
earned from the reserve accounts be reinvested and is not available 
to either current operations or as a consideration in determination 
of rates. Thus, over an extended period of time the investment of 
the net cash flow and reinvestment of interest could cause the 
buildup of the reserve accounts. 

6. If the reserve funds were used for maintenance, 
how would rates be affected? 

As discussed earlier the bond ordinance currently restricts the 
use of the reserve accounts and the associated interest. Without 
knowing either the maintenance expenditures of each municipality or 
the rates they are currently charging the customers for recovering 
those costs it would be difficult to express a definite opinion on 
how overall rates would be affected. How�ver, considering the 
magnitude of the reserve accounts and the current payment of two 
bills by the customers, one to the district and one to the 
municipality, it would be our opinion that the overall change in 
rates would be minimal if any. However, with respect to rates 
generally, a less restrictive bond ordinance could lead to reduced 
revenue requirements, and possibly lower rates, to the extent that 
interest accruing on the reserves would be reflected in the 
District's income statement. 

7. How may a sanitation district be compelled to spend, for 
maintenance or otherwise, funds currently held in the 
depreciation account? 

KRS 220.460 provides that the funds accumulated in the 
depreciation account shall be expended in balancing the depreciation 
in the works of the district or in making new construction, 
extensions or additions. The Board of Directors may invest the 
funds, or pay for construction as authorized by KRS 220.460. We 
direct your attention to KRS 220.035, which gives the appropriate 
fiscal courts the power to review and approve certain district 



Representative Joseph Meyer 
Page 4 
February 9, 1988 

actions and expenditures. Except for the possibilities that this 
portion of the statute may suggest, we see no other method that 
could interfere with the District Board's authority to control the 
reserve funds. Commission attempts to prescribe uses for reserve 
funds have been judicially restrained. 

8. May a sanitation district charge a different rate for 
customers served outside the boundaries of the district? 

KRS 220.285, discussed  gives the Board of Directors of a 
sanitation district the power to make contracts to provide for 
collection disposal and treatment of sewage produced outside of the 
district. This power to contract could naturally lead to varying 
rates for different users. 

Representative Meyer, this letter contains our impressions 
regarding the scope of KRS Chapter 220, yet should not be considered 
to be a comprehensive legal opinion. We have been unable to find 
reported case law addressing your questions. Should you wish to 
discuss this further, please feel free to call. 

DFB/fb 

Attachments 

Siqg:J4:-rs, 

Thomas A. Marshall 
Douglas F. Brent 
Office of General Counsel 


